Un studiu arată că un vaccin anticancer opreşte creşterea tumorilor în stadiu incipient

Un studiu arată că un vaccin anticancer opreşte creşterea tumorilor în stadiu incipient

Un studiu sugerează că administrarea timpurie a unui vaccin împotriva cancerului, înainte ca tumorile să fie prea avansate, poate ajuta sistemul imunitar să combată mai bine boala. Potrivit autorilor studiului, momentul vaccinării este esenţial pentru a obţine  rezultate.

Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt au dezvoltat un vaccin împotriva cancerului care nu a reuşit să ajute la oprirea creşterii tumorilor avansate. Cu toate acestea, în loc să renunţe la munca lor şi să o ia de la capăt, ei l-au reutilizat pentru a testa acest vaccin pe tumori nou dezvoltate.

Noul lor studiu pe şoareci publicat în Journal for ImmunoTherapy of Cancer a arătat că vaccinul împotriva cancerului a ajutat la oprirea creşterii tumorilor care ţintesc celulele imunitare, atunci când a fost injectat în stadiile incipiente.

În timp ce şi alte studii clinice testează vaccinuri împotriva cancerului, acesta este unul dintre puţinele studii care nu se concentrează asupra tumorilor avansate. Potrivit autorilor studiului, momentul vaccinării este esenţial pentru a obţine  rezultatele.

„O caracteristică unică a studiului nostru este că aceşti şoareci prezintă un risc ridicat, în esenţă de 100%, de a dezvolta cancere, astfel încât faptul că o singură imunizare la momentul potrivit poate oferi protecţie pe tot parcursul vieţii este destul de izbitor”, spune dr. Mary Philip, director asociat al Institutului pentru infecţii, imunologie şi inflamaţie al Universităţii Vanderbilt şi autor principal al studiului, într-un comunicat.

„Nu există multe studii privind cancerul în care şoarecii au fost urmăriţi atât de mult timp după vaccinare şi au rămas fără tumori timp de doi ani”, a precizat ea.

Noul vaccin împotriva cancerului a ajutat, de asemenea, la oprirea creşterii tumorilor atunci când un alt tip de tratament împotriva cancerului numit blocarea punctelor de control imunitar (ICB) a fost ineficient.

Terapiile ICB sunt de obicei administrate pentru cazurile avansate de cancer. Cu toate acestea, doar un grup mic de pacienţi cu anumite tipuri de cancer au obţinut remisie după acest tratament.

„ICB funcţionează prin eliminarea frânelor celulelor T, dar dacă aceste celulele nu au fost niciodată activate corespunzător, ele sunt ca nişte maşini fără benzină, iar ICB nu funcţionează”, explică dr. Philip. „Vaccinarea stimulează celulele T într-o stare funcţională, astfel încât acestea să poată elimina celulele canceroase timpurii”.

Echipa a creat un model genetic de şoarece cu cancer care ar reflecta celulele hepatice ale unei persoane care devin canceroase. Vaccinul a sporit puterea celulelor imunitare care luptă împotriva cancerului, dar numai dacă tumorile erau într-un stadiu incipient şi nu într-o stare avansată.

Vaccinul a fost testat anterior în studii clinice pe oameni pentru cancere avansate. Acesta utilizează o bacterie intracelulară gram-pozitivă pentru a declanşa răspunsuri puternice ale celulelor T CD4 şi CD8. Vaccinul exprimă, de asemenea, semne de tumori, ceea ce face ca celulele T reactive la tumori să fie mai sensibile la semnele de cancer.

Şoarecii vaccinaţi într-un stadiu incipient nu au dezvoltat tumori, însă vaccinul nu a contribuit la încetinirea progresiei tumorilor hepatice atunci când a fost administrat 100 de zile mai târziu.

În general, cercetătorii au constatat că prezenţa celulelor imune reactive - în special populaţiile de celule T CD8 progenitoare TCF1+ specifice tumorii - este necesară pentru ca vaccinurile împotriva cancerului să funcţioneze.

Rezumatul studiului

În acest studiu, cercetătorii au utilizat un tip special de model de şoarece în care celulele hepatice devin canceroase în mod aleatoriu. Pentru a testa cât de eficient poate fi sistemul imunitar împotriva cancerului, ei s-au concentrat pe un tip de celule imunitare numite celule T CD8, care sunt cunoscute pentru atacarea tumorilor. Şoarecii au fost împărţiţi în două grupuri: unul cu tumori în stadiu incipient şi altul cu tumori avansate. Unor şoareci li s-a administrat un vaccin împotriva cancerului, în timp ce altora li s-au administrat diferite tratamente, cum ar fi blocarea punctului de control imunitar (ICB). Cercetătorii au studiat apoi modul în care celulele T CD8 s-au comportat la şoareci - dacă au rămas funcţionale sau au devenit mai puţin eficiente în timp - şi modul în care tratamentele au influenţat creşterea cancerului.

Rezultate cheie

Cercetătorii au constatat că vaccinul a ajutat sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului, în special în stadiile incipiente. Şoarecii vaccinaţi aveau celule imunitare care au rămas puternice şi au continuat să lupte împotriva cancerului pentru o perioadă lungă de timp. Aceste celule imunitare speciale se puteau reînnoi, ceea ce înseamnă că rămâneau pregătite să atace cancerul ori de câte ori era nevoie. Pe de altă parte, şoarecii care nu au primit vaccinul sau cei trataţi cu alte metode, precum ICB, nu s-au descurcat la fel de bine. Celulele lor imunitare au obosit şi nu au putut opri creşterea cancerului.

Limitările studiului

Deşi studiul a arătat că vaccinul a funcţionat bine la şoarecii cu cancer în stadiu incipient, acesta ar putea să nu fie la fel de eficient pentru stadiile ulterioare ale cancerului. De asemenea, studiul a fost realizat pe şoareci, ceea ce înseamnă că rezultatele ar putea să nu fie exact aceleaşi pentru oameni. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege cum funcţionează această abordare în diferite tipuri de cancer şi la oameni.

Concluzii

Studiul sugerează că administrarea timpurie a unui vaccin împotriva cancerului, înainte ca tumorile să fie prea avansate, poate ajuta sistemul imunitar să combată mai bine boala. Vaccinul a ajutat la crearea unui tip special de celule imunitare care ar putea continua să atace cancerul pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru este important deoarece arată că vaccinurile ar putea funcţiona mai bine dacă sunt administrate la timp, când sistemul imunitar este încă puternic. Descoperirile ar putea conduce la noi tratamente împotriva cancerului, în special pentru persoanele cu risc de a dezvolta cancer sau pentru cele cu cancer în stadiu incipient.

viewscnt