Cercetări anterioare au arătat că ar putea exista o legătură între pierderea auzului la persoanele în vârstă şi apariţia demenţei. Acum o echipă de cercetători a constatat într-o nouă analiză că şi deficienţele de vedere ar putea contribui la demenţă.
Într-un nou studiu, o echipă de cercetători din domeniul sănătăţii şi specialişti în geriatrie afiliaţi la Şcoala de Sănătate Publică Johns Hopkins, Universitatea din Michigan şi facultatea de medicină a Universităţii Duke au analizat dosarele medicale ale pacienţilor şi au raportat că aproximativ 1 din 5 cazuri de demenţă ar putea fi, de asemenea, atribuite deficienţei de vedere la adulţii americani care locuiesc în comunitate şi au vârsta de 71 de ani sau mai mult.
Lucrarea a fost publicată pe 5 septembrie în revista JAMA Ophthalmology.
Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu care sunt cauzele demenţei, dar bănuiesc că aceasta ar putea fi legată de mai mulţi factori, dintre care unul ar putea fi degradarea senzorială. Conform ipotezei, pe măsură ce simţurile îşi pierd acuitatea, creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a înţelege mediul extern, trecând în acelaşi timp prin propriul său proces de îmbătrânire.
Rezultatul ar putea fi pierderea capacităţilor cognitive şi de memorie. În acest nou efort, cercetătorii au căutat astfel de dovezi la persoanele cu vârsta de peste 71 de ani care s-au confruntat cu cel puţin unul dintre cele trei tipuri principale de deficienţe de vedere: acuitate de aproape sau de departe sau sensibilitate la contrast.
Echipa de cercetare a studiat datele privind 2,.767 de persoane din Statele Unite care erau în viaţă în 2021 şi aveau vârsta de peste 71 de ani. Pentru fiecare persoană studiată, echipa a căutat orice dovadă de pierdere a vederii sau de declin mental.
Ei au constatat că aproximativ 19% din cazurile de demenţă ar putea fi atribuite unuia sau mai multor tipuri de pierdere a vederii. Acest lucru sugerează că demenţa ar fi putut fi prevenită în aproape 20 % din cazuri dacă pierderea vederii ar fi fost abordată. Ei notează că studiile anterioare au arătat că aproximativ 90% din problemele de vedere ale persoanelor în vârstă pot fi corectate prin ochelari sau intervenţii chirurgicale.
Echipa de cercetare avertizează însă că rezultatele se bazează mai degrabă pe asociaţii decât pe dovezi, întrucât se crede că există mai multe cauze a demenţei, dar ei sugerează că asociaţiile pe care le-au găsit reprezintă un argument puternic în favoarea acestei ipoteze.