Un studiu internaţional vizează reducerea obezităţii timpurii la copii

Un studiu internaţional vizează reducerea obezităţii timpurii la copii

Cercetătorii au descoperit că nutrienţii pe care le primesc mamele înainte şi în timpul sarcinii pot face o diferenţă reală în ceea ce priveşte greutatea pe care o iau copiii lor în primii ani de viaţă, ceea ce reprezintă un pas important în direcţia înţelegerii şi prevenirii obezităţii infantile.

Ratele de obezitate infantilă continuă să crească în multe ţări, în special în grupurile mai puţin favorizate.

„Prevenirea obezităţii este, fără îndoială, cel mai important lucru pe care îl putem face, deoarece tratarea obezităţii este mult mai dificilă", scriu autorii unei cercetări internaţională, la care au participat aproximativ 500 de mame şi copiii lor din Noua Zeelandă, Singapore şi Marea Britanie, şi care a fost publicată marţi în revista medicală BMC Medicine.

Jumătate dintre mamele participante la studiu au primit un supliment îmbogăţit care includea vitaminele B2, B6, B12, D, probiotice şi mio-inositol, împreună cu suplimentele standard pentru sarcină, în timp ce celelalte femei au făcut parte dintr-un grup de control şi au primit doar suplimentele standard pentru sarcină.

Studiul a fost dublu-orb, astfel încât nici mămicile, nici echipele medicale nu au ştiut în ce grup se aflau participantele.

Atunci când cercetătorii i-au verificat pe copiii ajunşi la vârsta de doi ani, ei au descoperit cu 50% mai puţini copii obezi în grupul ale căror mame au primit suplimentul îmbogăţit, în comparaţie cu grupul de control, precizează acelaşi studiu.

În plus, copiii mamelor din grupul de femei care au primit suplimentul îmbogăţit au prezentat cu aproape 25% mai puţine riscuri de a se confrunta cu o „creştere rapidă în greutate", o afecţiune care duce adeseori la obezitate.

Datele sugerează că suplimentarea dietei mămicilor înainte şi în timpul sarcinii poate avea beneficii care depăşesc cu mult perioada de sarcină şi pentru femeile implicate, spune într-un comunicat de presă, Wayne Cutfield, profesor de endocrinologie pediatrică la Institutul Liggins din cadrul Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă.

Poate avea un impact asupra copilului lor până în copilărie şi, eventual, dincolo de aceasta, adaugă el.

Suplimentul îmbogăţit conţinea şapte micronutrienţi suplimentari şi oricare dintre cei şapte (sau o combinaţie a acestora) ar fi putut avea un impact asupra metabolismului şi dezvoltării copiilor şi asupra probabilităţii de obezitate, spune el.

„Nu cunoaştem încă mecanismul precis, dar există dovezi că unii dintre micronutrienţi sunt asociaţi cu metabolismul organismului în timpul sarcinii. Am început să analizăm datele şi sperăm să putem detalia care este componenta sau componentele cele mai critice", a declarat profesorul Cutfield.

El a adăugat că următoarea etapă a cercetării va încerca să identifice care dintre diferiţii nutrienţi din supliment produc efectele benefice în ceea ce priveşte reducerea sau prevenirea creşterii nesănătoase în greutate.

„Încă nu cunoaştem mecanismul exact, dar există dovezi că unii dintre nutrienţi sunt asociaţi cu metabolismul corporal în timpul sarcinii", a explicat el, adăugând că echipa de cercetare va continua să examineze impacturile asupra copiilor atunci când aceştia vor ajunge la vârste cuprinse în intervalul 6-8 ani.

Potrivit cercetătorilor studiului, ratele de obezitate infantilă continuă să crească în multe ţări, în special în rândul grupurilor de persoane mai puţin favorizate.

Perioada de dinaintea şi din timpul sarcinii poate oferi o oportunitate pentru a sprijini o stare nutriţională mai bună pentru mamă, deoarece aceasta ar putea avea beneficii de durată pentru copilul ei, spune Keith Godfrey, profesor la Universitatea Southampton.

Cercetarea a fost condusă de Institutul Liggins al Universităţii din Auckland, Noua Zeelandă şi face parte din studiul NiPPeR, realizat împreună cu Universitatea din Southampton, Marea Britanie, precum şi Universitatea Naţională  şi Institutul de Ştiinţe Clinice din Singapore.

viewscnt