O echipă de cercetători din Statele Unite a făcut un pas important în dezvoltarea unui test de sânge pentru sindromul de oboseală cronică, o afecţiune caracterizată prin epuizare şi alte simptome care slăbesc organismul.
Cercetătorii de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Stanford au declarat că un studiu pilot efectuat pe un grup de 40 de persoane, dintre care jumătate sănătoşi şi jumătate cu sindromul de oboseală cronică, a arătat că testul pentru un posibil biomarker a identificat corect bolnavii.
Sindromul de oboseală cronică, cunoscut şi că encefalomielita mialică , afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane în Statele Unite şi până la 17 milioane în întreaga lume.
Simptomele includ oboseală copleşitoare, durerea articulară, durerile de cap şi problemele de somn. Nici o cauza nu este încă cunoscută, iar boala poate ţine pacienţii în pat sau acasă ani de zile.
Studiul a analizat probele de sânge ale voluntarilor folosind un test ”nanoelectronic”,care măsoară micile schimbări în cantităţile de energie ca indicator pentru sănătatea celulelor imune şi a plasmei din sânge.
Pentru aceasta, oamenii de ştiinţă evidenţiat probele de sânge folosind sare şi apoi au comparat răspunsurile.
Rezultatele au arătat că toate probele de sânge ale pacienţilor cu sindromul de oboseală cronică au avut un nivel mai ridicat, în timp ce cele ale persoanelor sănătoase au rămas stabile.
”Nu ştim exact de ce celulele şi plasma acţionează în acest fel şi nici cum o fac, dar vedem clar o diferenţă în modul în care sindromul de oboseală cronică şi sindromul imunitar procesează celulele immune”, a declarat Ron Davis, profesor de biochimie şi de genetică care au condus studiul, citat de Reuters.