Un test multigenic poate prezice riscul, severitatea şi vârsta de apariţie a depresiei la adolescenţi arată concluziile unui studiu internaţional

Un test multigenic poate prezice riscul, severitatea şi vârsta de apariţie a depresiei la adolescenţi arată concluziile unui studiu internaţional

O nouă cercetare internaţională a reuşit să stabilească o metodă eficientă calcul a riscului de depresie pentru a putea preveni astfel apariţia bolii la copii şi adolescenţi.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia este acum cauza principală a dizabilităţii, afectând global mai mult de 300 de milioane de persoane din toată lumea.

Depresia este o afecţiune ce rezultă din interacţiunile factorilor biologici, psihologici şi sociali. Chiar dacă depresia se poate manifesta la orice vârstă, de obicei apare în timpul adolescenţei. Identificarea factorilor de risc ai depresiei înainte apariţiei simptomelor clinice incerte este crucială pentru strategiile eficiente de prevenire.

Un studiu publicat de o echipă de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen şi Universitatea Ludwig-Maximilians (LMU) şi Centrul Medical Munchen, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Emory (Atlanta, S.U.A.), Universitatea din Coimbra (Portugalia) şi Universitatea din Helsinki (Finlanda), ne aduce cu cu un pas mai aproape de a fi capabili să prevenim depresia în cazul copiilor şi adolescenţilor.

Studiile tradiţionale genetice se concentrează doar pe o diferenţă genetică şi determină asocierile statistice cu riscul bolii. În acest studiu, informaţiile derivate de la multe variante genetice asociate cu depresia, ce au fost identificate într-o mostră provenind de la peste 460.000 de adulţi, au fost folosite pentru a crea un scor ce reflectă riscul genetic agregat pentru depresie, cunoscut ca scor de risc poligenic.

Individual, aceste variante au un mic impact asupra riscului, dar luate împreună pot scoate la iveală un risc ascuns al bolii, furnizând astfel o imagine mult mai clară. Metoda a avut deja succes folosită pentru a cuantifica riscul genetic pentru multe boli comune, cum ar fi cele cardiovasculare şi diabet.

”Scorul a fost prima dată calculat din datele genetice obţine de la un număr mare de adulţi cu depresie. Acest parametru a fost apoi evaluat în grupuri mai mici de copii şi adolescenţi pentru a determina dacă ar putea prezice depresia şi simptomele depresiei în acest grup de vârstă. De asemenea, ne-am uitat la modul în care un istoric de abuzuri în copilărie a afectat riscul. Am descoperit că atât scorul de risc poligenic, cât şi abuzul în copilărie au oferit informaţii în identificarea persoanelor tinere cu risc de depresie”, a spus Thorhildur Halldorsdottir, autoarea principală a studiului publicat în ”American Journal of Psychiatry”, citată de sciencedialy.com.

”Acesta este primul studiu ce arată că scorul de risc poligenic calculat la adulţii cu depresie poate fi folosit pentru a identifica copiii ce prezintă riscul de a dezvolta depresia, înainte de apariţia oricărui simptom clinic”, a sumarizat Elisabeth Binder, directoare a Institutului Max Planck.

Intervenţiile psihologice şi farmacologice eficiente pentru depresie sunt deja bine cunoscute. O combinaţie dintre asemenea intervenţii s-a arătat a fi cea mai eficientă. Din păcate, aplicarea acestor măsuri nu este fezabilă în sfera sănătăţii publice, în parte din cauza lipsei resurselor.

”Prin aplicarea descoperirilor studiilor ca acesta, ar trebui să fie posibilă în viitor identificarea persoanelor tinere ce au cel mai ridicat risc de depresie, de exemplu cei cu un scor de risc poligenic ridicat şi cu un istoric de abuz în copilărie, pentru aceste intervenţii eficiente”, a adăugat Gerd Schulte-Körne de la Centrul Medical LMU.

Identificarea copiilor care sunt mai predispuşi să dezvolte depresia va oferi oportunitatea de a implementa strategii de prevenire eficiente şi de a reduce marea povară a sănătăţii asociată cu depresia, mai afirmă autorii cercetării.

viewscnt