Un tratament cu acţiune dublă, promiţător pentru cancerul incurabil al creierului

Un tratament cu acţiune dublă, promiţător pentru cancerul incurabil al creierului

Cercetătorii de la Institutul australian pentru cercetări medicale WEHI au identificat un nou tratament promiţător „doi în unu” care nu numai că vizează şi distruge o formă agresivă de cancer cerebral, dar ajută şi sistemul imunitar să dezvolte o apărare de durată împotriva acestuia.

Această abordare cu acţiune dublă utilizează o imunoterapie specifică cunoscută sub numele de terapie cu celule CAR T pentru a trata gliomul, un cancer incurabil al creierului cu puţine opţiuni de tratament.

Descoperirile preclinice au dezvăluit capacitatea terapiei de a elimina celulele gliomului şi potenţialul său de a consolida sistemul imunitar pentru a preveni creşterea viitoare a tumorii - două progrese semnificative care ar putea revoluţiona modul în care aceste cancere letale sunt tratate în viitor.

Cercetarea a fost publicată în Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

În Australia, o persoană este diagnosticată cu cancer cerebral la fiecare 5 ore. În prezent, nu există niciun remediu, iar terapiile actuale pentru cancerele cerebrale severe, cum ar fi gliomul, sunt în mare parte ineficiente, lăsând pacienţii cu puţine opţiuni.

Terapia cu celule CAR T este o nouă abordare inovatoare care presupune izolarea celulelor imunitare ale unui pacient, transformarea acestora în „celule superkiller/ucigaşe” şi apoi reinfuzarea lor în pacient pentru a lupta împotriva cancerului.

Deşi terapia cu celule CAR T s-a dovedit promiţătoare pentru tratamentul cancerului cerebral, găsirea proteinelor potrivite pentru a viza celulele cancerului cerebral a reprezentat un obstacol major.

Studiul condus de WEHI a arătat că o proteină numită EphA3, care se găseşte pe suprafaţa celulelor glioamelor de grad înalt, ar putea fi o ţintă-cheie pentru terapia cu celule CAR T.

Cercetătorul principal şi şeful de laborator de la WEHI, profesorul Misty Jenkins AO, spune că impactul potenţial al acestei descoperiri este profund pe mai multe planuri.

„Această nouă modalitate de tratare a glioamelor ar putea oferi o potenţială salvare pentru pacienţi”, a declarat prof. Jenkins, de asemenea şefa programului de imunoterapie de la Brain Cancer Center.

Cercetările au arătat că celulele CAR T care vizează EphA3 pot căuta şi elimina eficient celulele gliomului, atât în testele de laborator, cât şi în modelele animale. Această terapie nu numai că a vizat şi a ucis celulele canceroase, dar a declanşat, de asemenea, un răspuns imunitar de lungă durată, prevenind creşterea viitoare a tumorii.

„Nu ne-am aşteptat niciodată la o descoperire două în una care să ofere astfel de posibilităţi de salvare a vieţii. Aceasta este o evoluţie semnificativă, deoarece glioamele sunt incredibil de dificil de tratat, iar opţiunile actuale sunt limitate. Cel mai important, acest lucru ar putea însemna perioade mai lungi de supravieţuire pentru pacienţi şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, oferind speranţă celor afectaţi de aceste cancere agresive”, au declarat autorii într-un comunicat.

Viitorul medicinei împotriva cancerului

Terapia cu celule CAR T deschide noi căi pentru tratamentul cancerului cerebral, spun cercetătorii australieni.

„Terapia cu celule CAR T este inteligentă deoarece utilizează propriile celule imunitare ale pacientului pe care le modifică prin inginerie genetică pentru a recunoaşte şi a ucide tumora, fără efecte secundare pe termen lung”, a menţionat prof. Jenkins.

„Natura complicată a cancerului cerebral înseamnă că metodele tradiţionale nu funcţionează - chimioterapia este ineficientă, iar radiaţiile omoară ţesutul cerebral canceros şi sănătos. Această descoperire recentă este o dovadă în plus că imunoterapia este o forţă puternică care poate ajuta la depăşirea multor provocări legate de cancer, considerate anterior insurmontabile”, a precizat ea.

Noi instrumente puternice pentru tratamentul cancerului

Echipa din acest proiect speră că viitoarele studii clinice pentru terapia cu celule CAR T care ţintesc EphA3 ar putea duce la dezvoltarea unui tratament care nu numai că ucide şi opreşte creşterea cancerului, dar oferă şi imunitate de durată.

Pe măsură ce cercetările avansează, există speranţa că parteneriatele cu companii biotehnologice şi investitori vor contribui la aducerea acestei terapii inovatoare la pacienţi cât mai repede posibil.

„Posibilitatea de a oferi pacienţilor un răspuns imun de lungă durată împotriva cancerului lor este o schimbare de joc, oferind o perspectivă semnificativ mai bună pentru pacienţi şi familiile lor”, amai spus prof. Jenkins.

Potenţialul de a revoluţiona tratamentul cancerului cerebral - la fel ca ceea ce s-a realizat pentru alte tipuri de cancer - face ca aceasta să fie o perioadă cu adevărat interesantă în domeniul cercetării cancerului, spun autorii.

„Pe măsură ce ne aflăm în pragul transformării tratamentului cancerului cerebral, nu ne propunem doar rezultate mai bune - ne străduim pentru un viitor în care cuvintele „cancer cerebral” să nu mai provoace aceeaşi teamă ca acum. Călătoria care ne aşteaptă promite descoperiri care vor redefini speranţa pentru pacienţii din întreaga lume”, a mai precizat grupul WEHI.

Foto: Celule T cu receptor de antigen chimeric (CAR), leucocite (globule albe) modificate genetic, în lupta lor împotriva glioblastomului, un tip letal de gliom. Credit: Journal for ImmunoTherapy of Cancer, septembrie 2024.

viewscnt