Un tratament nou, cu anticorpi, stimulează răspunsul imun împotriva cancerului, potrivit unui studiu

Un tratament nou, cu anticorpi, stimulează răspunsul imun împotriva cancerului, potrivit unui studiu

Un potenţial tratament nou dezvoltat pe bază de anticorpi pentru cel mai agresiv tip de cancer de sân ar putea fi utilizat şi pentru tratarea multor alte tipuri de cancer. O echipă de cercetători din Israel şi Statele Unite au dezvoltat un tratament pe bază de anticorpi care împuterniceşte sistemul imunitar al organismului să atace în mod eficient celulele canceroase şi să prevină răspândirea lor, a anunţat luni Institutul de Ştiinţe Weizmann (WIS).

„Construieşte inamicului tău un pod de aur pe care să se retragă” este un sfat oferit de înţeleptul Sun Tzu în tratatul său militar antic, Arta războiului. Se pare că şi cancerul adoptă această strategie în lupta  împotriva sistemului imunitar.

Într-un nou studiu publicat în revista Cell Reports, cercetătorii din laboratorul Institutului de Ştiinţe Weizmann au descoperit că o formă de cancer de sân agresiv, cunoscută sub numele de cancer de sân triplu negativ încurajează celulele imunitare din apropiere să formeze „punţi moleculare”. Aceste punţi împiedică celulele imunitare să atace tumora, ducând la suprimarea imunităţii.

Echipa de cercetare a demonstrat că un tratament cu anticorpi care blochează formarea acestor punţi poate revigora capacitatea sistemului imunitar de a organiza un atac puternic asupra celulelor canceroase, oprind progresia tumorii în modelele de şoarece.

Aceştia au explicat că, în timp ce celulele canceroase ale sânului exprimă niveluri foarte scăzute ale proteinei CD84, care este utilizată pentru construirea punţilor, ele induc celulele imunitare din apropiere să producă cantităţi mari din această proteină, creând punţile care suprimă răspunsul imunitar.

Studiul a constatat, de asemenea, că nivelurile mai ridicate de CD84 în tumorile pacienţilor au fost legate de perioade mai scurte de supravieţuire.

Experimentele cu şoareci modificaţi genetic şi lipsiţi de CD84 au evidenţiat o creştere tumorală mai mică, subliniind modul în care CD84 din mediul tumoral suprimă activitatea celulelor T din sistemul imunitar.

Administrat de două ori pe săptămână la modele de şoareci cu cancer de sân în curs de dezvoltare, anticorpul a încetinit semnificativ creşterea tumorii şi, în unele cazuri, a dus la recuperarea completă.

Echipa a observat că anticorpul vizează selectiv celulele cu niveluri ridicate de CD84, cruţând celulele imunitare sănătoase, care exprimă această proteină la niveluri mai scăzute.

Cercetătorii au sugerat că această abordare de tratament ar putea fi aplicată la diferite tipuri de cancer, întrucât se concentrează pe micro-mediul tumoral şi nu pe celule canceroase specifice.

Noua abordare

În trecut, tratamentul cancerului se axa pe distrugerea celulelor maligne, de exemplu prin radioterapie sau chimioterapie. Cu toate acestea, în ultimele decenii, a devenit evident faptul că dezvoltarea unei tumori depinde de comunicarea dintre cancer şi celulele necanceroase din apropiere.

Într-un studiu anterior, cercetătorii laboratorului din cadrul Departamentului de imunologie sistemică al WIS au arătat că celulele canceroase din sânge creează „punţi moleculare” cu celulele de sprijin din apropiere pentru a supravieţui şi a prolifera - în caz contrar, ele mor în câteva zile.

Cercetătorii au identificat o proteină, CD84 (SLAMF5), care este utilizată pentru construirea acestor punţi: Atunci când această proteină este prezentă pe suprafaţa unei celule imunitare specifice, ea se poate lega de o proteină similară de pe o celulă diferită, creând o punte intercelulară.

În tipul de cancer al sângelui studiat, CD84 este exprimat în cantităţi mari pe celulele canceroase însele, creând punţi fizice între aceste celule şi cele adiacente.

Cercetătorii au dezvoltat chiar şi un anticorp care blochează aceste punţi, încetinind boala. Ca urmare a acestor descoperiri, oamenii de ştiinţă au început să colaboreze cu centrul de tratament şi cercetare a cancerului City of Hope din California.

„Am vrut apoi să vedem dacă punţile moleculare dintre celulele din micromediul tumorii sunt importante şi în alte tipuri de cancer decât cel al sângelui”, spune prof. Idit Shachar într-un comunicat al WIS.

Laboratorul de la City of Hope, a propus examinărea mostrelor de la pacienţi cu cel mai agresiv tip de tumori mamare - cancerul de sân triplu negativ.

Unul dintre motivele pentru care nu există încă un tratament pentru aceste tumori este că celulele lor nu prezintă semne externe care să le permită cercetătorilor să le identifice şi să le distrugă.

De aceea, este deosebit de important identificarea unui tratament care poate suprima cancerul prin afectarea unei componente a micro-mediului său de susţinere, mai degrabă decât a celulelor canceroase în sine, spun cercetătorii.

În noul studiu, echipa WIS a analizat secvenţele genetice ale creşterilor prelevate de la femei cu cancer de sân triplu negativ şi au descoperit că nivelul de expresie a CD84 în micro-mediul tumoral era mult mai ridicat decât în mod normal.

Una dintre descoperirile surprinzătoare ale studiului a fost că, deşi celulele cancerului de sân exprimă ele însele niveluri foarte scăzute de CD84, ele determină celulele imunitare din apropiere să le exprime în cantităţi mari şi să creeze punţi între ele, suprimând răspunsul imunitar. De asemenea, cercetătorii au constatat că pacienţii cu niveluri mai ridicate de CD84 în tumori nu au supravieţuit la fel de mult ca ceilalţi.

Secţiune transversală a ţesutului unui sân sănătos (stânga) şi a ţesutului de la o pacientă cu cancer de sân triplu-negativ (dreapta). La pacienţii cu cancer, celulele canceroase (albastru deschis) înconjoară celulele din micromediu care produc un nivel ridicat de CD84 (violet). Credit: WIS, 4 noiembrie 2024

Apoi, cercetătorii au studiat evoluţia cancerului de sân la şoareci care au fost modificaţi genetic pentru a nu exprima proteina CD84 şi au constatat că aceştia au dezvoltat tumori semnificativ mai mici. Această constatare i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să testeze anticorpul dezvoltat anterior - care împiedicase cu succes construirea de punţi moleculare - ca tratament pentru cancerul de sân. Injecţiile administrate de două ori pe săptămână şoarecilor care începuseră să dezvolte cancer de sân au încetinit semnificativ creşterea tumorii şi, în unele cazuri, au dus chiar la recuperarea completă.

Cercetătorii au descoperit că CD84 ajută cancerul să se dezvolte prin provocarea unei acumulări de celule care suprimă răspunsul imunitar. Ei au decis să se concentreze pe una dintre celulele care joacă un rol neclar în cancer - celula B de reglare. Ei au descoperit că, la fel ca alte celule imunitare, celulele B construiesc mai multe „punţi moleculare” în mediul cancerului de sân decât în ţesutul sănătos.

Construcţia punţilor determină aceste celule să producă o mică proteină care este cunoscută ca un supresor-cheie al răspunsului imunitar. Atunci când această proteină este exprimată în micro mediul tumoral, ea este preluată de celulele T ale sistemului imunitar - celulele războinice care ar trebui să distrugă celulele canceroase - suprimându-le activitatea şi împiedicându-le să atace tumora.

„Anticorpul pe care l-am dezvoltat funcţionează doar pe celulele care exprimă un nivel ridicat de CD84. La o persoană sănătoasă, majoritatea celulelor nu exprimă deloc această proteină, iar celulele imunitare o exprimă la niveluri scăzute”, explică prof. Shachar.

„Noile noastre descoperiri deschid calea pentru a încerca anticorpul pe mai multe tipuri de cancere, inclusiv pe cele în care celulele canceroase nu exprimă această proteină la un nivel ridicat. În era medicinei personalizate, prezentăm un tratament care ar putea ajuta o gamă largă de pacienţi, deoarece se concentrează pe micro-mediul tumoral şi nu pe celulele canceroase în sine”, scriu cercetătorii în articolul lor care descrie noua abordare.

Cancerul de sân triplu-negativ este cel mai agresiv tip de cancer de sân, reprezentând până la 20 % din toate cazurile noi diagnosticate. O proporţie semnificativă a acestor cancere apare la pacienţii cu mutaţii ale genelor BRCA1 şi BRCA2, deosebit de frecvente în rândul evreilor Ashkenazi, potrivit WIS.

viewscnt