Administrarea orală a vaccinului poate proteja milioane oameni de hepatita B. Vaccinurile orale sunt şi mai sigure şi mai puţin costisitoare decât injecţiile. Prin urmare, cercetătorii continuă să urmărească modalităţile de a produce un vaccin oral care să fie suficient de eficient. Acum, fizicienii au livrat virusologilor o ”reţetă” pentru îmbunătăţirea soluţiilor de vaccin folosind metode din lumea nanofizicii.
Milioane de oameni sunt infectaţi cu hepatita B în fiecare an. Sute de mii mor. Şi copiii mici sunt în mod deosebit în pericol. Datorită costului ridicat şi condiţiilor de mediu controlate cerute pentru depozitarea vaccinurilor, mulţi oameni din ţările în curs de dezvoltare nu sunt vaccinaţi împotriva acestui virus periculos. Ca atare, cercetătorii au realizat un vaccin oral ce poate fi adminsitrat ca o soluţie sau ca o pulbere.
Vaccinările orale sunt mai ieftine şi mai uşor de administrat decât injecţiile, dar cu toate acestea dezvoltarea unui vaccin hepatitic B oral suficient de eficient a fost greu de atins până acum cercetători.
O colaborare a fizicienilor de la Institutul Niels Bohr, cu o echipă de cercetători de la Universitatea din Sao Paulo şi de la Institutul Butantan din Brazilia, a introdus o tehnică în lumea farmaceutică care ar putea face acest lucru şi ar duce la un vaccin oral optim pentru hepatita B.
”Am folosit o tehnologie frecvent utilizată în fizica solidelor pentru a explora modul în care se comportă vaccinul într-un anumit tip de încapsulare, ceea ce a dat naştere unor informaţii cruciale care altfel nu ar fi putut fi atinse. Astfel, folosind cunoştinţele din toate disciplinele au apărut posibilităţi complet noi", spune Heloisa Bordallo, profesor asociat la Institutul Niels Bohr, şi unul dintre cei doi autori principali ai articolului de cercetare, citat de sciencedaily.com.
O provocare majoră de a face un vaccin oral este de a-l încapsula într-un material care poate suporta condiţiile dure ale sistemului nostru digestiv, pentru a proteja vaccinul să nu fie distrus înainte de a ajunge la destinaţia dorită în organism. Cercetătorii din Brazilia ştiu de mult că materialul silicat SBA-15 este potrivit pentru a încapsula un vaccin împotriva hepatitei B. Cu toate acestea, ei nu ştiau exact cum materialul protejează vaccinul şi nici nu erau siguri de ce vaccinul lor nu era întotdeauna complet eficient.
Aici a intervenit echipa de fizicieni danezi de la Institutul Niels Bohr care folosind o tehnică specială care combină imagistică cu raze X şi cu neutroni, a reuşit să producă imagini 3D din interiorul silicatului SBA-15. Acesta este un pas crucial în utilizarea acestei tehnici pentru a dezvolta produse farmaceutice.
Imagistică permite cercetătorilor să vadă cum se comportă vaccinul în silicat, chiar până la scala particulelor. Printre altele, au fost capabili să vadă că vaccinul a avut tendinţa de a se aglomera devenind astfelmai puţin eficace.
Acum, ştim ce face vaccinul mai putin eficient şi cum să-l optimizăm. Ştim exact cât de mult vaccin ar trebui pus în capsule de silicat pentru că acesta să funcţioneze cel mai bine în organism şi studiile clinice pot fi interpretate mai bine, afirmă autorii.
Vaccinul este deosebit de promiţător pentru ţările în curs de dezvoltare, explică celălalt autor principal, Martin K. Rasmussen:
”Îndepărtarea acelor este un avantaj în sine şi elimină orice nevoie de sterilizare a acelor şi a posibilelor efecte secundare cum ar fi umflarea şi infecţia şi, spre deosebire de vaccinul utilizat astăzi, acest tip de vaccin nu trebuie să fie refrigerat. Astfel, costurile vor fi reduse şi administrarea vaccinului va fi uşurată”.
Scopul cercetătorilor brazilieni este să producă un vaccin oral 6-în-1 împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, a poliomielitei, împotriva Haemophilus influenzae şi a hepatitei B. Vaccinul împotriva difteriei şi a tetanosului este deja în curs de dezvoltare.