Oamenii de ştiinţă care studiază noua tulpină mpox care s-a răspândit din Republica Democratică Congo (RDC) spun că virusul se schimbă mai repede decât se aşteptau şi adesea în zone în care experţii nu dispun de fonduri şi echipamente pentru a-l monitoriza în mod corespunzător. Noua tulpină de mpox, mai mortală şi mai contagioasă, pare să se răspândească mai rapid, şi îngrijoarează autorităţile internaţionale.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părţi ale Africii din 1970, dar a primit puţină atenţie la nivel mondial până când a apărut la nivel internaţional în 2022, determinând Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare o urgenţă de sănătate globală, pe care a încheiat-o 10 luni mai târziu.
O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenţia lumii după ce OMS a declarat, pe 14 august, o nouă urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani.
Tulpina este o versiune mutantă a cladei I, o formă de mpox răspândită prin contact cu animale infectate, care a fost endemică în Congo timp de decenii.
Infecţia cu mpox provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, dureri musculare şi leziuni cutanate purulente, iar în cazurile mai grave poate ucide.
Cel mai frecvent utilizat vaccin împotriva mpox oferă imunitate parţială la boală, dar nu este întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecţiei.
Un nou candidat de vaccin de la Moderna, cu ARN mesager, ARNm-1769, limitează mai eficient simptomele şi durata bolii la primatele care au fost infectate cu o tulpină letală a virusului mpox în comparaţie cu un vaccin antivariolic şi împotriva virusului mpox (variola maimuţei) - vaccinul Ankara vaccinia modificat (MVA Imvanex) autorizat în prezent.
Studiul a fost publicat la 4 septembrie în revista Cell.
„Acest studiu este primul într-un model de primate neumane în care comparăm direct un vaccin cu ARNm experimental împotriva mpox cu standardul actual de îngrijire”, spune coautorul Alec Freyn, specialist în virusologie la Moderna, într-un comunicat.
„Când am comparat aceste vaccinuri la primate, am observat răspunsuri îmbunătăţite din partea vaccinului ARNm în ceea ce priveşte nu numai protecţia împotriva supravieţuirii, ci şi mai puţine leziuni, o durată mai scurtă a bolii şi mai puţină eliminare virală în sânge şi în tractul respirator”, a precizat cercetătorul.
Vaccinurile MVA, care au fost dezvoltate iniţial pentru a combate variola, conţin virusuri întregi care au fost slăbite astfel încât să nu poată provoca boli la om. Cu toate acestea, slăbirea virusului înseamnă, de asemenea, că acestea oferă o protecţie limitată în comparaţie cu alte vaccinuri, cum ar fi ACAM2000 - vaccinul împotriva variolei - puternic, dar potenţial infecţios.
În comparaţie, utilizarea tehnologiei ARNm permite conceperea vaccinurilor astfel încât să includă numai părţile virusului care au cele mai mari şanse de a induce un răspuns imunitar protector de durată, fără a expune persoana la un virus infecţios întreg.
În acest caz, vaccinul experimental împotriva mpox cu ARNm este compus din patru antigene virale care sunt esenţiale pentru ca virusul să se prindă şi să intre în celulele gazdă.
„Cu vaccinul ARNm, suntem capabili să alegem secvenţe din virus care pot da cel mai puternic şi mai eficient răspuns imun”, spune autorul principal Galit Alter, virusolog şi imunolog la Moderna.
„Procedând astfel, ne putem concentra asupra părţilor din virus care oferă protecţie, în loc să fim distraşi de virusul întreg”, adaugă acesta.
Deşi studiile anterioare au arătat că vaccinurile ARNm pot preveni infecţiile letale cu mpox la primatele neumane, capacitatea lor de a limita severitatea bolii nu a fost testată anterior.
Pentru a compara direct vaccinul ARNm experimental cu vaccinurile MVA, cercetătorii au vaccinat şase macaci cu fiecare vaccin şi apoi i-au expus la o tulpină letală de virus mpox la opt săptămâni după doza iniţială de vaccin. De asemenea, au expus la virus un grup de control format din şase animale nevaccinate.
După infectare, cercetătorii au monitorizat starea de sănătate a animalelor timp de patru săptămâni şi au recoltat probe de sânge pentru a examina răspunsul lor imunitar.
Toate cele 12 animale vaccinate au supravieţuit provocării, indiferent de vaccinul utilizat, în timp ce cinci din cele şase animale de control nevaccinate au cedat în faţa bolii.
Deşi ambele vaccinuri au redus severitatea bolii în comparaţie cu grupul de control, animalele vaccinate cu ARNm au pierdut mai puţină greutate şi au prezentat mai puţine leziuni decât animalele vaccinate cu MVA - în medie, animalele din grupul de control au prezentat un maximum de 1.448 de leziuni, animalele vaccinate cu MVA au prezentat un maximum de 607 leziuni, iar animalele vaccinate cu ARNm au prezentat un maximum de 54 de leziuni.
Vaccinul cu ARNm a scurtat, de asemenea, durata bolii (numărul de zile în care animalele au prezentat leziuni) cu mai mult de 10 zile în comparaţie cu vaccinul MVA şi a dus la scăderea încărcăturii virale atât în sânge, cât şi în tampoanele de gât, sugerând că ar putea fi, de asemenea, mai eficient în reducerea transmiterii.
„Cu tehnologia ARNm, suntem capabili să producem un vaccin care oferă răspunsuri destul de puternice cu un profil de siguranţă foarte tolerabil”, spune autorul principal şi virusologul Jay Hooper de la Institutul de Cercetare Medicală pentru Boli Infecţioase al Armatei Statelor Unite.
„Am încercat să obţinem un vaccin care să prevină răspândirea la fel ca ACAM2000, dar fără problemele de siguranţă. Acest lucru arată că tehnologia ARNm ar putea fi capabilă să acopere această nişă”,a precizat virusologul.
Atunci când cercetătorii au comparat răspunsul imun declanşat de vaccinurile ARNm şi MVA, au constatat că vaccinul ARNm a dus la un număr mai mare de anticorpi, precum şi la anticorpi cu funcţii imune mai diverse. Echipa a fost capabilă să identifice diferite clase de anticorpi care au fost asociate cu un control viral îmbunătăţit şi cu mai puţine leziuni.
Vaccinul cu ARNm a demonstrat, de asemenea, un potenţial de inducere a imunităţii încrucişate faţă de alte ortopoxvirusuri, în timp ce vaccinul MVA determină răspunsuri imune mai mici, care nu sunt la fel de puternic neutralizante pentru ortopoxvirusurile înrudite mai îndepărtate.
„Am testat serul la maimuţele imunizate cu acest vaccin împotriva practic tuturor ortopoxvirusurilor pe care le-am putut obţine”, spune Freyn.
„Acesta a neutralizat nu numai mpox, ci şi virusul vaccinia (VacV), variola vacii (cowpox), variola iepurilor (rabbitpox), variola cămilei (camelpox) şi virusul ectromeliei, de asemenea un virus variolic letal. Credem că acest vaccin poate proteja împotriva altor ameninţări Orthopoxvirus care pot apărea în viitor", au subliniat specialiştii.
Vaccinul Moderna ARNm-1769 este evaluat în prezent într-un studiu clinic de fază I/II (NCT05995275) pentru a determina siguranţa, tolerabilitatea şi răspunsul imun al unei game de doze de vaccin.