Un vaccin, dezvoltat împotriva mai multor cancere, a dovedit că poate proteja celulele creierului împotriva proteinelor toxice cunoscute că joacă un rol în patologia Alzheimer, potrivit rezultatelor unui nou studiu condus de echipe de cercetători din China.
Vaccinul GV1001 pe bază de peptide, care imită activitatea transcriptazei inverse a telomerazei umane, protejează celulele neuronale de toxicitatea amiloid beta (Aβ) şi de alţi factori de stres prin intermediul funcţiei extra-telomerice, aşa cum s-a observat în studiile anterioare in vitro ale echipei.
Conform unui studiu clinic recent de fază II, acesta îmbunătăţeşte funcţia cognitivă la pacienţii cu demenţă moderată până la severă.
Cu toate acestea, mecanismele protectoare care stau la baza acestei afecţiuni rămân neclare.
În acest nou studiu, echipa formată din cercetători de la Spitalul Guri al Universităţii Hanyang, de la Şcoala Superioară de Ştiinţă şi Inginerie Biomedicală a universităţii şi de la Teloid Inc. a urmărit să investigheze efectele GV1001 asupra neurodegenerării, senescenţei şi supravieţuirii la şoarecii modificaţi genetic (triplu transgenici) cu boala Alzheimer (AD 3xTg-AD).
„Am emis ipoteza că GV1001 ar putea avea efecte anti-îmbătrânire şi ar putea îmbunătăţi neurodegenerarea şi senescenţa in vivo ca un posibil mecanism pentru efectele sale benefice asupra Alzheimer", scriu cercetătorii.
GV1001 (1 mg/kg) a fost injectat subcutanat în şoareci bătrâni 3xTg-AD de trei ori pe săptămână până la punctul final pentru sacrificare, iar cercetătorii au analizat supravieţuireaă.
Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) şi colorarea cu albastru de Prusia (PBS) au fost efectuate pentru a evalua rata GV1001 de intrare în creier.
S-au efectuat diverse studii moleculare pentru a investiga efectul GV1001 asupra neurodegenerării şi senescenţei celulare la modelele de şoarece cu Alzheimer, cu un accent deosebit pe BACE, amiloid beta1-42 (Aβ1-42), tau fosforilat, volumul girusului dentat, celulele pozitive la β-galactosidază, lungimea telomerilor, activitatea telomerazei şi proteinele asociate îmbătrânirii.
GV1001 a traversat bariera hemato-encefalică, aşa cum a fost confirmat prin evaluarea stării GV1001 conjugat cu acidul ferocenecarboxilic, utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică şi PBS.
Vaccinul GV1001 a crescut supravieţuirea şoarecilor 3xTg-AD.
Acesta a redus nivelurile de BACE şi Aβ1-42, neurodegenerarea (adică reducerea volumului CA1, CA3 şi al girusului dentat, scăderea nivelului de celule β-galactosidază pozitive asociate senescenţei şi creşterea lungimii telomerilor şi a activităţii telomerazei) şi a nivelului de proteine asociate îmbătrânirii.
„Sugerăm că GV1001 exercită efecte anti-îmbătrânire la şoarecii 3xTg-AD prin reducerea neurodegenerării şi a senescenţei, ceea ce contribuie la îmbunătăţirea supravieţuirii", scriu cercetătorii în concluziile studiului lor.
Noua lucrare de cercetare a fost publicată recent în revista Aging.