Un vaccin pentru cancererele pancreatic şi colorectal obţine rezultate promiţătoare în primele teste clinice

Un vaccin pentru cancererele pancreatic şi colorectal obţine rezultate promiţătoare în primele teste clinice

Oncologii americani testează un vaccin gata de utilizare ca tratament pentru cancerele pancreatic şi colorectal.

Noul vaccin a obţinut rezultate încurajatoare în primele teste clinice, ca potenţial tratament gata preparat pentru anumiţi pacienţi cu cancer pancreatic sau colorectal, potrivit unui comunicat ala Centrului de cancer Memorial Sloan Kettering (MSK) din New York, Statele Unite.

Vaccinul vizează tumorile cu mutaţii (sau modificări) în gena KRAS, o forţă motrice în multe tipuri de cancer.

Acest vaccin împotriva cancerului este diferit de un alt tip de vaccin împotriva cancerului pancreatic, care este realizat la comandă pentru fiecare pacient, folosind ARN mesager (ARNm), testat în prezent.

Ambele sunt vaccinuri terapeutice administrate după operaţie pentru a preveni sau întârzia reapariţia cancerului la pacienţii cu risc ridicat.

„Dacă am avea un vaccin care să fie 'gata de utilizare', ar fi mai uşor, mai rapid şi mai puţin costisitor să tratăm un număr mai mare de pacienţi", spune medicul oncolog şi specialist în cancer pancreatic dr. Eileen O'Reilly, care face parte din echipa ce a condus studiului şi este unul dintre autorii corespondenţi ai studiului publicat recent în revista Nature Medicine.

Vaccinul aduce speranţe persoanelor cu cancer pancreatic şi colorectal care au rămas fără tratamente eficiente atunci când boala lor recidivează, spune medicul oncolog.

Rezultatele studiilor clinice pentru vaccinul KRAS împotriva cancerului pancreatic şi colorectal

Studiul de fază 1 a implicat 25 de pacienţi al căror cancer pancreatic sau colorectal prezenta anumite mutaţii KRAS şi care prezentau un risc ridicat de reapariţie a cancerului după operaţie (recidivă).

Rezultatele au demonstrat că acest vaccin este sigur şi pare să stimuleze sistemul imunitar al pacientului pentru a crea celule care să lupte împotriva cancerului:

Dintre pacienţi, 84% au avut răspunsul imunitar dorit, ceea ce înseamnă că celulele T imune care au vizat celulele canceroase cu mutaţii KRAS au fost activate şi au crescut în număr.

De asemenea, la 84% dintre pacienţi, un marker pentru celulele canceroase persistente - cantitatea de ADN tumoral care circulă în sânge - a fost redusă.

La 24% dintre pacienţi, ADN-ul tumoral a fost complet absent.

Poate cel mai semnificativ rezultat, pacienţii care au avut un răspuns mai mare al celulelor T au avut, de asemenea, o perioadă mai lungă fără ca boala să revină, cunoscută sub numele de supravieţuire fără recidivă.

„La pacienţii al căror sistem imunitar părea să răspundă la vaccin, recidiva cancerului a fost întârziată în comparaţie cu pacienţii care nu au răspuns la vaccin", spune dr. O'Reilly. „Acesta este tipul de efect clinic timpuriu pe care ne putem baza", spune oncologul.

Cum se diferenţiază vaccinurile de serie care vizează mutaţiile KRAS de vaccinurile personalizate cu ARNm

O abordare diferită pentru activarea celulelor imune a fost condusă de oncologul chirurg dr. Vinod Balachandran. El investighează dacă un vaccin personalizat cu ARNm care utilizează proteine din tumorile pancreatice ale unui pacient va alerta sistemul imunitar al acestuia că celulele canceroase sunt străine.

În acest fel, vaccinul ARNm antrenează organismul să se protejeze singur împotriva celulelor canceroase.

Acest vaccin este în prezent testat în cadrul unui studiu de cercetare de fază 2 la MSK şi la alte instituţii.

Vaccinurile personalizate - deşi promiţătoare - au şi provocări. Este nevoie de timp pentru a le produce şi sunt costisitoare.

În schimb, un vaccin de serie, fabricat în loturi, ar putea fi administrat pacienţilor cu o întârziere minimă şi ar fi mai ieftin de produs.

„Aceste descoperiri sunt interesante, deoarece arată că am putea avea mai mult de o modalitate de a activa celulele imunitare pentru a ţinti cancerul pancreatic", precizează în comunicat dr. O'Reilly.

viewscnt