Vaccinarea împotriva herpesului zoster poate ajuta la întârzierea demenţei, sugerează un studiu

Vaccinarea împotriva herpesului zoster poate ajuta la întârzierea demenţei, sugerează un studiu

Un studiu publicat recent în revista Nature Medicine sugerează că vaccinarea împotriva herpesului zoster poate ajuta, de asemenea, la întârzierea demenţei.

Anterior, s-a sugerat că vaccinarea împotriva herpesului zoster poate avea acest beneficiu neintenţionat. Cercetătorii au comparat acum aproximativ 100.000 de persoane care au primit un vaccin mai nou împotriva zonei zoster cu un grup similar care a primit un alt vaccin, mai vechi.

În medie, cei care au primit noua injecţie au beneficiat de 164 de zile în plus fără un diagnostic de demenţă pe parcursul a şase ani. Cercetătorii spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a demonstra această legătură.

Zona zoster este o afecţiune dureroasă şi gravă care este mai frecventă la persoanele în vârstă. Ea este cauzată de reactivarea virusului Herpes zoster - virusul care provoacă varicela.

Un vaccin împotriva zonei zoster a fost introdus în multe ţări în urmă cu aproximativ 18 ani. De atunci, au apărut tot mai multe dovezi că vaccinul ar putea ajuta la protejarea împotriva demenţei, dar nu unele suficient de concludente.

În acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au comparat fişele medicale ale persoanelor din Statele Unite care au primit vaccinul Zostavax mai vechi cu un vaccin mai nou, numit Shingrix, care este din ce în ce mai utilizat în Regatul Unit, potrivit BBC.

În timp ce un număr similar de persoane au suferit de demenţă până la sfârşitul studiului, cercetătorii au constatat că, în medie, pe parcursul perioadei de şase ani:

  • persoanele care au primit noul vaccin au avut cu 17% mai mult timp fără un diagnostic de demenţă decât cei care au primit vaccinul mai vechi;
  • beneficiile au fost mai mari pentru femei;

„Chiar dacă este o întârziere de 164 de zile, de exemplu, la nivelul sănătăţii publice, asta nu este o constatare banală, ci reprezintă un efect suficient de mare încât, dacă [legătura este dovedită], se simte semnificativ pentru noi”, a declarat autorul studiului, profesorul Paul Harrison, într-un comunicat.

Dr. Sheona Scales, de la organizaţia caritabilă Alzheimer's Research UK, a declarat că găsirea de noi modalităţi de a reduce riscul oamenilor este „vitală”.

Ea a adăugat că „această cercetare, efectuată pe un grup mare de persoane, sugerează că  cei cărora li s-a administrat noul vaccin împotriva zonei zoster ar putea avea un risc redus de demenţă, dar nu este clar modul în care serul ar putea reduce riscul, nici dacă acesta provoacă o reducere directă a riscului de demenţă sau dacă există un alt factor în joc”.

Alţi factori care au fost definitiv legaţi de un risc crescut de demenţă includ fumatul, hipertensiunea arterială şi consumul excesiv de alcool, a adăugat ea.

Prof. Harrison a declarat că studiul a ridicat o serie de întrebări care trebuie abordate urgent.

„Există o posibilitate ca virusurile herpetice să fie unul dintre numeroşii factori care ar putea promova demenţa”, a spus el.

„Prin urmare, un vaccin care opreşte o reactivare a virusului ar putea întârzia un proces care conduce la demenţă în următorii ani”.

O altă posibilitate este ca ingredientele din vaccin, concepute pentru a ajuta organismul să organizeze un răspuns protector, ar putea juca un rol, a adăugat el.

În Regatul Unit, un vaccin gratuit împotriva herpesului zoster este disponibil persoanelor care împlinesc 65 de ani, celor cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani şi persoanelor cu vârste de peste 50 de ani care au un sistem imunitar grav slăbit.

Vaccinurile mai vechi împotriva zonei zoster sunt înlocuite acum cu noul vaccin, fabricat de compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), care nu a fost implicată în cercetare. Unul dintre oamenii de ştiinţă care au lucrat la studiu a declarat că are alte activităţi separate cu GSK.

viewscnt