Vârsta paternală avansată creşte riscul copiilor de a dezvolta schizofrenie cu debut timpuriu, o formă severă a afecţiunii, conform unui studiu din ”Psihiatrie Biologică”. Asocierea dintre vârsta paternală şi riscul copiilor a rămas valabilă după considerarea contribuţiei predispoziţiei genetice a mamei şi a tatălui pentru schizofrenie, indicând că însăşi vârsta paternală contribuie la risc.
Vârsta paternală avansată a fost asociată cu un risc mai crescut de schizofrenie al copiilor şi înainte, dar a fost dificilă clarificarea efectelor vârstei. ”Asocierea vârstei paternale ar putea fi falsă dacă ar fi fost explicată prin selecţia în paternitatea târzie, ce reflectă predispoziţia proprie a tatălui către schizofrenie”, a explicat autorul principal al studiului dr. Wei J. Chen, de la Universitatea Naţională Taiwan din Taipei, citat de sciencedialy.com.
Predispoziţia maternală de asemenea ar putea duce la un risc crescut al copiilor. Avansările recente în tehnologie au permis estimările pentru predispoziţia la schizofrenie prin genotipare – combinarea contribuţiei individuale a variaţiilor genetice asociate cu schizofrenia de-a lungul întregului genom furnizează un scor de risc poligenic – ce ajută la prezicerea riscului de a dezvolta boala.
Dr. Chen şi colegii au determinat scorurile de risc poligenice ale părinţilor a peste 1.600 de persoane cu schizofrenie pentru a estima predispoziţiile maternale şi paternale către afecţiune. Bărbaţii ce au avut primul copil mai târziu în viaţă au avut tendinţa de a avea un risc poligenic crescut pentru schizofrenie.
”După controlarea scorurilor poligenice de risc parental, fiecare întârziere de 10 ani în vârsta parentală a crescut riscul schizofreniei cu debut timpuriu la copii cu aproximativ 30%”, a spus autorul principal dr. Shi-Heng-Wang de la Universitatea Medicală China în Taichung. Vârsta maternală nu a fost asociată cu debutul timpuriu. Această descoperire susţine faptul că însăşi vârsta paternală joacă un rol independent în riscul psihiatric crescut la copii, mai degrabă decât să fie asociată cu un risc crescut prin alţi factori legaţi de paternitatea târzie.
Autorii au definit schizofrenia cu debut timpuriu ca apărând înainte de vârsta de 18 ani, ce tinde să fie o formă mai severă a afecţiunii şi asociată cu mai multe anormalităţi genetice. Pacienţii incluşi în studiu au avut părinţi sănătoşi şi niciun istoric în familie cu schizofrenie. Aceste cazuri, considerate sporadice se consideră că apar în principal din cauza unor mutaţii genetice crescute.
”Probabil vârsta paternală avansată creşte riscul pentru schizofrenia cu debut timpuriu pentru că vârsta avansată este asociată cu o acumulare de mutaţii. Aceste mutaţii legate de vârstă sunt distincte de cele asociate mai comun cu riscul de schizofrenie. Ar fi importantă înţelegerea mecanismelor neuronale distincte prin care vârsta paternală influenţează vârsta debutului”, a spus dr. John Krystal, editor la ”Psihiatrie Biologică”.
Identificarea acestor mecanisme reprezintă o problemă particulară cu vârsta în creştere a taţilor. Descoperirile conform cărora asocierile cu riscul de schizofrenie cu debut timpuriu există şi după considerarea riscurilor poligenice materne şi paterne furnizează un avantaj important în înţelegerea efectului vârstei paternale avansate asupra schizofreniei.