VIDEO Copii născuţi cu surditate pot auzi cu ambele urechi după un tratament în premieră mondială

VIDEO Copii născuţi cu surditate pot auzi cu ambele urechi după un tratament în premieră mondială

O nouă terapie genică, concepută pentru a viza o formă de surditate ereditară, a restabilit funcţia auditivă la cinci copii care au fost trataţi la ambele urechi, într-un studiu care constituie o premieră medicală la nivel mondial.

În urma terapiei genice, copiii au trecut de la surditate profundă la hipoacuzie uşoară sau moderată.

De asemenea, pacienţii au avut o mai bună percepţie a vorbirii şi au dobândit capacitatea de a localiza şi de a determina poziţia sunetului, potrivit rezultatelor publicate miercuri.

Acest prim studiu clinic din lume, care a administrat o terapie genică la ambele urechi (bilateral), a demonstrat beneficii suplimentare faţă de cele observate în prima fază a studiului, publicate la începutul acestui an, când copiii au fost trataţi la o singură ureche.

Cercetarea a fost condusă de o echipă de la Mass Eye and Ear şi de la Spitalul de Ochi şi ORL al Universităţii Fudan din Shanghai, iar rezultatele au fost publicate miercuri, în revista Nature Medicine.

„Rezultatele acestor studii sunt uluitoare”, a declarat coautorul principal al studiului, Zheng-Yi Chen, cercetător în cadrul laboratoarelor de la Mass Eye and Ear.

„Continuăm să vedem că abilitatea auditivă a copiilor trataţi progresează dramatic, iar noul studiu arată beneficii suplimentare ale terapiei genice atunci când este administrată la ambele urechi, inclusiv capacitatea de localizare a surselor sonore şi îmbunătăţiri în recunoaşterea vorbirii în medii zgomotoase”, a precizat el.

Cercetătorii au menţionat că obiectivul echipei lor a fost întotdeauna acela de a trata copiii la ambele urechi pentru a obţine capacitatea de a auzi sunetul tridirecţional, importantă pentru comunicare şi pentru sarcinile zilnice comune, cum ar fi conducerea maşinii.

„Restabilirea auzului în ambele urechi ale copiilor care se nasc surzi poate maximiza beneficiile recuperării auzului”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Yilai Shu, director al Centrului de diagnosticare şi tratament pentru pierderea genetică a auzului, afiliat la Spitalul de Ochi şi ORL al Universităţii Fudan din Shanghai.

„Aceste noi rezultate arată că această abordare este foarte promiţătoare şi justifică studii internaţionale mai ample”, a precizat el.

[ot-video][/ot-video]

În acest video, un băieţel participant la studiul clinic este filmat înainte de tratament, la şase săptămâni după injectarea terapiei şi la 15 săptămâni după injectare, prezentând câştiguri în ceea ce priveşte auzul şi vorbirea, precum şi capacitatea de a asculta şi de a aprecia muzica. Credit: Spitalul de Oftalmologie şi ORL al Universităţii Fudan din Shanghai, iunie 2024

Peste 430 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de pierderea invalidantă a auzului, dintre care surditatea congenitală constituie aproximativ 26 de milioane.

Până la 60% din surditatea infantilă este cauzată de factori genetici.

Copiii incluşi în studiul clinic sufereau de surditate profundă cauzată de o mutaţie a genei OTOF (care codează proteina otoferlină). O genă otoferlină funcţională este necesară pentru transmiterea semnalelor auditive de la ureche către creier.

Copiii cu surditate DFNB9 se nasc cu mutaţii în gena OTOF care împiedică producerea proteinei otoferlin funcţionale, necesară pentru mecanismele auditive şi neuronale care stau la baza auzului.

Mutaţiile genei OTOF sunt la originea a 2-8% dintre cazurile de surditate congenitală, potrivit unor studii anterioare.

Doar în Statele Unite, circa unul din 1.000 de nou-născuţi suferă de hipoacuzie moderată până la profundă.

Tratamentul constă în introducerea, prin procedură chirurgicală, a unei versiuni a genei OTOF umane în urechea internă a pacienţilor folosind un virus inofensiv.

Acest nou studiu este primul care utilizează terapia genică aplicată ambelor urechi pentru tratarea surdităţii DFNB9.

Noua cercetare prezintă o analiză intermediară a unui studiu cu un singur braţ efectuat pe cinci copii cu DFNB9 care au fost observaţi fie pe o perioadă de 13 săptămâni, fie pe o perioadă de 26 de săptămâni la spitalul universitar Fudan.

Dr. Shu a injectat copii funcţionale ale transgenei umane OTOF purtate de un virus adeno-asociat (AAV) în urechile interne ale pacienţilor printr-o intervenţie chirurgicală specializată, minim invazivă.

Primul caz de tratament bilateral a fost efectuat în iulie 2023.

În timpul urmăririi, au fost observate 36 de evenimente adverse, dar nu au apărut evenimente grave şi nicio toxicitate care să limiteze doza.

Toţi cei cinci copii au prezentat o recuperare a auzului în ambele urechi, cu îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte percepţia vorbirii şi localizarea sunetelor.

Doi dintre copii au căpătat capacitatea de a aprecia muzica, un semnal auditiv mai complex, şi au fost observaţi dansând pe muzică în videoclipuri captate pentru studiu.

În 2022, aceaşi echipă de cercetare a oferit prima terapie genică din lume pentru DFNB9 în cadrul unui studiu efectuat în China pe şase pacienţi trataţi la o ureche.

Acel studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista The Lancet în ianuarie 2024, a arătat că cinci dintre cei şase copii au obţinut îmbunătăţiri în ceea ce priveşte auzul şi vorbirea.

Dr. Shu a prezentat iniţial datele la cel de-al 30-lea Congres anual al Societăţii Europene de Terapie Genică şi Celulară (ESGCT) de la Bruxelles, Belgia, în octombrie 2023, devenind astfel primul din lume care a raportat date clinice privind utilizarea terapiei genice pentru restabilirea auzului.

„Aceste rezultate confirmă eficacitatea tratamentului pe care l-am raportat anterior şi reprezintă un pas important în terapia genică în cazul pierderii auzului din cauze genetice”, a declarat dr. Shu.

[ot-video][/ot-video]

În acest video, un alt băieţel cu surditate ereditară din cadrul studiului clinic, care a primit terapie genică în ambele urechi, este văzut înainte de injectare, apoi la 3 săptămâni şi la 13 săptămâni după injectare, prezentând progrese în ceea ce priveşte auzul, recunoaşterea vorbirii şi dansul pe muzica pe care acum o poate auzi. Credit: Spitalul de Ochi şi ORL al Universităţii Fudan din Shanghai/ Nature Medicine, iunie 2024

„Rezultatele susţin tratarea copiilor cu DFNB9 în ambele urechi, iar speranţa noastră este ca acest studiu să se poată extinde şi această abordare să poată fi analizată şi pentru surditatea cauzată de alte gene sau cauze non-genetice”, a adăugat dr. Chen, care este, de asemenea, profesor asociat de Otorinolaringologie - Chirurgie a capului şi gâtului la facultatea de medicină Harvard Medical School.

„Scopul nostru final este de a ajuta oamenii să-şi recâştige auzul, indiferent de modul în care a fost cauzată pierderea auzului”, a menţionat el.

În prezent, nu există medicamente disponibile pentru a trata surditatea ereditară, ceea ce a făcut loc unor intervenţii noi, cum ar fi terapiile genice.

Institutul de Terapie Genică şi Celulară de la spitalul Mass General Brigham's ajută la transpunerea descoperirilor ştiinţifice făcute de cercetători în primele studii clinice la om.

Dr. Chen şi colegii săi colaborează cu institutul american pentru a dezvolta platforme şi vectori cu standarde de bune practici de fabricaţie care să permită echipei sale să testeze mai uşor această abordare terapeutică cu alte gene în viitor.

Autorii notează că este nevoie de mai multă muncă pentru a studia şi perfecţiona terapia în continuare.

Studiul bilateral necesită mai multă atenţie în comparaţie cu studiul unilateral (cu o singură ureche), deoarece operaţiile în ambele urechi dublează timpul chirurgical. În plus, prin injectarea unor doze duble de AAV în organism este probabil ca răspunsul imunitar să fie mai puternic, iar potenţialul pentru efecte adverse ar putea fi mai mare.

Studiul este în curs de desfăşurare, iar participanţii continuă să fie monitorizaţi.

Pe viitor,  echipa îşi propune să recruteze mai mulţi pacienţi, pentru o durată mai lungă de urmărire, iar analiza continuă a terapiilor genice şi a implanturilor cohleare în cadrul unor studii randomizate mai mari va fi valoroasă.

Mai multe companii farmaceutice au în curs de cercetare-dezvoltare tratamente pentru vindecarea auzului care ţintesc gena OTOF.

Astfel, o echipă de cercetare a anunţat în ianuarie că un copil de 11 ani căruia i s-a administrat o astfel de terapie (AK-OTOF), dezvoltată de compania Eli Lilly, a înregistrat o recuperare a auzului.

Şi compania Regeneron are o astfel de terapie în curs de dezvoltare, testată cu succes la un copil cu surditate.

Foto: Dr. Yilai Shu comunică cu un tânăr pacient la Spitalul de Oftalmologie şi ORL al Universităţii Fudan din Shanghai, China. Credit: Spitalul de Ochi şi ORL al Universităţii Fudan, iunie 2024.

viewscnt