VIDEO Descoperiri recente în cancerul de vezică urinară indică o nouă cale potenţială de tratament

VIDEO Descoperiri recente în cancerul de vezică urinară indică o nouă cale potenţială de tratament

Cancerul de vezică urinară este a noua cea mai frecventă afecţiune malignă din lume, cu peste 3.000 de persoane diagnosticate în Australia şi mai mult de 1.000 de decese în 2023. Acesta apare atunci când celulele din mucoasa vezicii urinare cresc şi se divid într-un mod anormal, necontrolat.

Acum, cercetătorii de la Institutul Frazer al Universităţii Queensland, din Australia, au descoperit mecanismul pe care cancerul de vezică urinară îl utilizează pentru a suprima celulele ucigaşe naturale (NK) ale sistemului imunitar.

Descoperirea ar putea permite cercetătorilor să aplice medicamentele existente pentru a viza şi neutraliza mecanismul, permiţând celulelor imunitare NK să ucidă cancerul.

Echipa de la Institutul de cercetări translaţionale (TRI), condusă de profesorul asociat Fernando Guimaraes, a declarat într-un comunicat că lucrarea, publicată în revista eBioMedicine, ar putea duce la noi terapii împotriva cancerului de vezică urinară în termen de trei până la cinci ani.

„Pentru noi, este vorba despre deblocarea puterii imunoterapiei”, a spus Guimaraes.

Echipa a descoperit că în cazul cancerului de vezică urinară acesta suprimă celulele imunitare prin eliberarea unei proteine numite TGF-β, iar blocarea acestei proteine poate oferi o nouă terapie pentru unele dintre cele mai grave tipuri de cancer.

„Cercetarea noastră este un pas către studiile clinice pentru a explora eficacitatea inhibitorilor TGF-β combinaţi cu terapiile bazate pe celule NK”, adaugă Guimaraes.

Credit: Institutul de cercetări translaţionale (TRI) din Australia

Mecanismul de supresie imunitară a cancerului de vezică urinară a fost descoperit de Joshua Wong, candidat la doctorat al lui Guimaraes.

„A fost într-adevăr un moment Evrika (!) şi este extrem de motivant să vii aici în fiecare zi şi să dai tot ce ai mai bun, pentru că, în cele din urmă, încercăm să găsim un leac pentru cancer”, a declarat Wong.

Tratamentul standard pentru cancerul de vezică urinară în stadiu incipient este chirurgia endoscopică, combinată ocazional cu chimioterapia sau imunoterapia.

Pentru boala avansată, chirurgia mai invazivă sau radioterapia sunt combinate cu chimioterapia sau imunoterapia, care sunt asociate cu o stare de sănătate gravă şi cu un impact pe tot parcursul vieţii asupra calităţii vieţii.

Celulele NK sunt componente ale sistemului imunitar care atacă în mod natural celulele canceroase şi sunt un punct central al tratamentelor emergente împotriva cancerului, inclusiv imunoterapiile pe bază de anticorpi.

Efectele secundare ale imunoterapiei pentru cancer sunt în general mai puţin severe decât chimioterapia şi radioterapia.

viewscnt