VIDEO În premieră, cercetători din Zurich au efectuat cu succes prima endoscopie magnetică la o distanţă de peste 9.000 de kilometri

VIDEO În premieră, cercetători din Zurich au efectuat cu succes prima endoscopie magnetică la o distanţă de peste 9.000 de kilometri

Cercetători de la ETH Zurich şi Universitatea Chineză din Hong Kong au reuşit pentru prima dată să utilizeze controlul la distanţă pentru a efectua o endoscopie magnetică pe un porc viu. Cercetătorii au controlat sonda din Zurich în timp ce animalul se afla la 9.300 de kilometri distanţă, pe o masă de operaţie în Hong Kong.

Un grup de cercetători de la ETH Zurich şi Universitatea Chineză din Hong Kong au reuşit pentru prima dată să efectueze o endoscopie magnetică la mii de kilometri distanţă din Elveţia în Hong Kong.

Această reuşită a fost posibilă datorită unei conexiuni la internet sigure şi rapide în sala de operaţie din Hong Kong, precum şi a unui sistem de navigaţie magnetică dezvoltat la ETH Zurich, care include un endoscop acţionat magnetic.

În viitor, tehnologia ar putea permite o mai bună îngrijire chirurgicală în zonele îndepărtate - în special pentru procedurile pentru care nu există expertiză locală.

Procedura reprezintă prima endoscopie magnetică controlată de la distanţă. Detaliile au fost publicate în revista Advanced Intelligent Systems.

Cu o întârziere de numai aproximativ 300 de milisecunde, o sondă cu grosimea de 4 milimetri răspunde semnalelor din Zurich în timp ce se deplasează în jurul stomacului unui porc viu (anesteziat) în sala de operaţii din Hong Kong.

Credit: Nicole Davidson / ETH Zurich

Siguranţa pe primul loc

În sala de operaţii, procedura controlată de la distanţă a fost susţinută şi monitorizată de chirurgi de la facultatea de medicină a Universităţii Chineze din Hong Kong.

Înainte de procedură, sonda a fost testată în sala de operaţii de o echipă de la Laboratorul Multi-Scale Robotics şi de echipa de chirurgi din Hong Kong. Aceştia din urmă au introdus, de asemenea, endoscopul magnetic prin gura porcului în stomacul acestuia.

Endoscopul este controlat de un câmp magnetic generat de Navion, un sistem de navigaţie chirurgicală pe dezvoltat de laboratorul elveţian.

„Nu numai că endoscopul poate fi îndoit în orice direcţie datorită capului său magnetic, dar este şi mai mic şi mai uşor de manevrat decât dispozitivele convenţionale”, explică într-un comunicat publicat luni Alexandre Mesot, doctorand în cadrul Laboratorului ETH, condus de profesorul Bradley Nelson.

Endoscopiile magnetice sunt mai puţin stresante

Datorită flexibilităţii endoscopului magnetic, s-a putut efectua fără probleme o manevră numită retroflexie în stomacul animalului: după ce intră în cavitatea stomacală, endoscopul este îndoit înapoi cu 180 de grade pentru a inspecta intrarea în stomac. Această procedură complexă arată că endoscoapele magnetice pot fi manipulate de la distanţă cel puţin la fel de flexibil ca dispozitivele standard.

În plus, endoscopul mai mic poate fi introdus şi prin nas la oameni, nu prin esofag, aşa cum se întâmplă de obicei cu endoscoapele convenţionale. Acest lucru este mai puţin stresant, deoarece pacienţii nu trebuie să fie sedaţi complet şi pot rămâne treji în timpul procedurii pentru a oferi feedback.

Endoscopul magnetic poate fi utilizat şi la copii, pentru care sondele obişnuite sunt prea mari.

Screening minim invaziv al cancerului şi îngrijire mai bună în zonele izolate

Cercetătorii de la laboratorul de robotică al ETH Zurich se gândesc deja la viitor.

„În următoarea etapă a cercetării noastre, sperăm să realizăm o endoscopie teleoperată pe un stomac uman. Această tehnologie are un mare potenţial, şi mă gândesc la proceduri minim invazive în tractul gastrointestinal, cum ar fi depistarea cancerului”, spune prof. Nelson.

Endoscopia teleoperată poate fi utilizată nu numai pentru formarea chirurgilor, ci şi pentru furnizarea de asistenţă diagnostică şi chirurgicală în zonele îndepărtate, în special în locurile în care există o lipsă de expertiză locală, spune grupul de cercetători care a testat tehnologia.

S-ar putea oferi de la distanţă, unor asistente medicale instruite, instrucţiuni cu privire la modul de efectuare a unor astfel de proceduri, spune grupul de cercetători.

Foto articol: Sala de operaţii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Chineze din Hong Kong. Pe ecranul din centru se poate vedea legătura live cu Zurich. (Imagine: ETH Zurich, august 2024)

viewscnt