Hipertensiunea arterială omoară anual peste 10 milioane de oameni în lumea întreagă. Această afecţiune, denumită ucigaşul tăcut, este principalul contributor la accidente vasculare cerebrale, la infarct miocardic acut, la boala cronică de rinichi şi la insuficienţa cardiacă. În contextul pandemiei Covid-19, Societatea Română de Cardiologie semnalează că persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, inclusiv cu hipertensiune arterială, au un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii provocate de coronavirusul SARS-CoV-2, iar în rândul acestora se înregistrează cea mai mare mortalitate. În ce măsură românii cu hipertensiune urmează tratamentele prescrise, care sunt recomandările actuale privind tratamentul cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani la hipertensivii cu Covid-19, au prezentat pe larg medicii cardiologi, la dezbaterea online ,,Hipertensiunea arterială, nevoi si acţiuni pentru starea de sănătate a populaţiei”, organizată de Societatea Română de Cardiologie (SRC).
La nivel mondial sunt 1.4 miliarde de hipertensivi. România, avea în 2016 circa 7,4 milioane de persoane cu hipertensiune arterială, potrivit ultimului studiu SEPHAR III. Datele reliefate de SRC în urma programului de informare şi conştientizare derulat la nivel naţional a populaţiei cu privire la hipertensiunea arterială, efectele şi riscurile acesteia – ”Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială!#PentruCăAşaSpunEu” arată că foarte mulţi români consideră că poţi să nu iei tratament şi să fii hipertensiv.
,,În 2020, mai puţini dintre pacienţii hipertensivi respectă tratamentul, iar acesta nu este un lucru îmbucurător. Anul trecut, 74% dintre pacienţi respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% îl respectă. Greu de spus de ce se întâmplă acest lucru. Pacienţii hipertensivi nu urmează tratamentul recomandat pentru că uită să ia o pastilă, 73%, procentul cel mai mare dar şi răspunsul ”mă simt bine, deci pot întrerupe tratamentul”, a afirmat în cadrul evenimentului online Conferenţiar Universitar Dr. Elisabeta Bădilă, Preşedintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul SRC.
În ultima perioadă au existat mai multe discuţii referitoare la utilizarea medicamentelor care conţin inhibitorii ACE sau blocanţii receptorilor de angiotensină (ARB) în rândul pacienţilor cu Covid-19, în ce fel contribuie acestea la atenuarea complicaţiilor sau dimpotrivă la accentuarea lor. Recent, a fost lansat un studiu internaţional de Şcoala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, care va examina cu atenţie dacă cele două clase de medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
,,O preocupare a pacienţilor şi a medicilor pentru care am dorit să avem un semnal cu această ocazie este legată de tratamentul cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani. S-a ridicat suspiciunea la un moment dat că ar putea, prin medierea către enzima de conversie a pătrunderii virusului în mediul intracelular să crească susceptibilitatea acestor pacienţi la a dezvolta această boală şi eventual boală severă. Nu există nicio legătură nici în sensul favorizării, nici în sensul defavorizării evoluţiei pacienţilor cu virus SarsCov2 care se află sub tratament cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani. Recomandările actuale sunt să nu se întrerupă administrarea acestor medicamente atunci când ele se află în schema de tratament a pacienţilor care dezvoltă Covid-19”, a precizat Prof. Dr. Doina Dimulescu în calitate de Preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune.
Prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele SRC a spus că între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SarsCov2 se datorează bolilor cardiovasculare, acestea fiind principala complicaţie a infecţiilor Covid-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile prin care pacienţii Covid-19 decedează. Societatea Română de Cardiologie solicită Ministerului Sănătăţii ca bolile cardiovasculare să fie incluse pe lista patologiilor care trebuie testate pentru COVID-19 la internarea pacienţilor în spital.