Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), structura finanţată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care se va ocupa de construcţia sau modernizarea a 25 de spitale noi, ar putea fi înfiinţată săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare de către guvern.
Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
"Este un proiect de ordonanţă, încercăm în această săptămână, cel mai târziu săptămâna viitoare, dar cred că în această săptămână, să înfiinţăm această agenţie. Avem majoritatea avizelor luate de la celelalte ministere", a afirmat prof. Rafila, citat de Agerpres.
"Lucrul, cred, cel mai provocator nu este înfiinţarea scriptică, ci să găsim oameni specializaţi, care să dorească să lucreze în această agenţie, care nu ştiu neapărat dacă va fi foarte stimulativă din punct de vedere al salarizării, dar încercăm şi pentru acest lucru să găsim soluţii, încât să atragem persoane cât mai competente ca să poată să lucreze", a completat ministrul.
Unii angajaţi actuali ai Ministerului Sănătăţii vor fi transferaţi la noua agenţie, după înfiinţarea sa.
"O parte din personalul Ministerului Sănătăţii care lucrează în structura ce organizează proiectarea şi procedurile de achiziţie pentru spitale regionale trece automat în ANDIS, deci automat o să aibă deja un personal şi urmează celelalte elemente legate de scoaterea posturilor la concurs", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit calendarului de implementare a PNRR, noua agenţie trebuie înfiinţată până la finalul lunii iunie 2022. Totuşi, realizarea şi avizarea proiectului de ordonanţă au demarat la începutul anului.
Noua agenţie va fi în subordinea Ministerului Sănătăţii şi se va ocupa, în locul direcţiilor din minister, de toate proiectele finanţate din PNRR, în condiţiile în care structurile actuale nu au competenţa necesară pentru a gestiona astfel de proiecte de amploare.
Principala misiune a ANDIS în cadrul PNRR va fi gestionarea proiectelor de construire sau de modernizare a cel puţin 25 de spitale din România, selectate dintr-o listă de 49 de proiecte. Au fost reţinute proiectele cele mai avansate, care au şanse să fie finalizate până în 2026.
O altă prioritate în sănătate prevăzută în PNRR este realizarea de reforme pentru dezvoltarea capacităţii de gestionare a fondurilor publice, dezvoltarea capacităţii de investiţii în infrastructura sanitară şi s capacităţii de management al serviciilor de sănătate.
Această componentă, la care autorităţile române din domeniul sănătăţii au o capacitate slabă, are un buget de 180 milioane euro.