Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia Transplantaţilor din România, care prevede informare şi sprijin reciproc în vedera accesului la transplant al pacienţilor cu insuficienţă funcţională terminală şi asigurarea calităţii vieţii pacienţilor după transplant, precum şi "abţinerea de la atacuri ori alte acuze reciproce".
Protocolul a fost semnat vineri de directorul executiv al ANT, Anca Baculea, şi de preşedintele asociaţiei Transplantaţilor, Gheorghe Tache.
“Considerăm acest eveniment drept încă un pas important în direcţia armonizării pragmatice a acţiunilor sistemului de transplantologie românesc cu interesele şi nevoile reale ale pacienţilor români. Punem, astfel, bazele legale fără limită de timp unei colaborări care a existat şi până acum la nivel informal”, arată ANT.
Protocolul, publicat luni de agenţie, prevede ca obiectiv reglementarea unui mecanism de consultare şi colaborare între cele două părţi, în vederea stabilirii unei comunicări reciproce şi cu caracter preventiv, participării active la dezbaterea politicilor de sănătate şi consultării Asociaţiei Transplantaţilor în elaborarea actelor normative care au impact asupra pacienţilor reprezentaţi.
Cele două părţi se angajează să organizeze întâlniri periodice, iar reprezentanţii Asociaţiei Transplantaţilor vor putea participa la dezbaterile organizate de ANT.
De asemenea, cele două părţi îşi vor acorda spijin reciproc în vederea implementării unor programe, proiecte sau activităţi.
Proiectul prevede şi “abţinerea de la atacuri ori alte acuze reciproce în spaţiul public, mass media sau alte surse de comunicare online, în lipsa unor consultări prealabile menite să clarifice amiabil eventualele diferende între părţi, respectiv să identifice modalităţi optime de remediare a acestora”.
România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.
Ministerul Sănătăţii a realizat la finalul anului trecut un proiect de lege a transplantului, care prevede că toate spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) vor fi obligate să facă activitate de prelevare de organe.
Recent, ANT a anunţat că şi-a propus să crească numărul de donatori de organe în 2019 prin implementarea culturii donatorului în spitale şi motivarea personalului medical care activează în domeniul transplantului în România.