ANALIZĂ: Statele occidentale înăspresc legislaţia privind vaccinarea în faţa revenirii unor epidemii ale unor boli aproape dispărute în trecut

ANALIZĂ: Statele occidentale înăspresc legislaţia privind vaccinarea în faţa revenirii unor epidemii ale unor boli aproape dispărute în trecut

Statele din vestul Europei, cândva considerate un model în privinţa eficienţei imunizării populaţiei, au început să înăsprească legislaţia privind vaccinarea, ca reacţie la revenirea unor epidemii ale unor boli considerate în urmă cu doar câţiva ani aproape dispărute.

În anul 2000, rujeola a fost declarată eliminată în Statele Unite, când nu a mai fost observată o transmitere susţinută a virusului timp de mai mult de 12 luni.

Situaţia era similară în multe state occidentale, mulţi experţi estimând, în acea perioadă, că rujeola este mai degrabă o boală a trecutului, precum poliomielita.

Astăzi, SUA şi multe alte ţări care eliminaseră, de asemenea, boala se confruntă cu epidemii de rujeolă din cauza scăderii ratei de vaccinare.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că Europa a înregistrat un număr record de cazuri de rujeolă anul trecut, mai ales din cauza unui număr tot mai mare de cazuri în care părinţii refuză vaccinarea copiilor lor.

Fără reînnoirea eforturilor de vaccinare împotriva rujeolei, boala poate reveni cu forţă maximă, potrivit unui nou comentariu publicat în ”New England Journal of Medicine” de experţii în boli infecţioase de la Institutul Naţional de Alergie şi de Boli Infecţioase (NIAID), din SUA.

Înăsprirea legislaţiei

Confruntate cu pericolul unor epidemii considerate nu demult ca fiind istorie, unele state occidentale au început să ia măsuri administrative sau legislative pentru a stimula vaccinarea.

În Italia, o nouă lege - legea Lorenzin, numită astfel după fostul ministru al Sănătăţii care a introdus noua legislaţie – obligă părinţii să-şi imunizeze copiii înainte de a merge la şcoală. Este vorba despre vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion şi rubeolă.

Noua legislaţie, intrată recent în vigoare, a apărut pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă.

În baza acestei legislaţii, copiii italieni nu se mai pot prezenta la şcoală decât dacă pot dovedi că au fost vaccinaţi în mod corespunzător.

Mai mult, părinţii riscă amenzi de până la 500 euro dacă îşi trimit la şcoală copiii nevaccinaţi, iar copiilor cu vârsta sub şase ani li se poate refuza înscrierea la şcoală.

Germania începe să ia măsuri similare. Un proiect de lege propus de ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, propune obligativitatea vaccinării copiilor împotriva rujeolei.

Potrivit noului proiect, părinţii ar putea fi amendaţi cu până la 2.500 euro dacă refuză vaccinarea copiilor, iar copiii nevaccinaţi ar putea fi excluşi de la grădiniţă.

Şi Franţa, ţară în care vaccinarea este obligatorie de mult timp, a introdus noi vaccinuri obligatorii pentru copii pentru a evita apariţia unor epidemii, pe fondul creşterii influenţei grupurilor anti-vaccinare.

Mari diferenţe legislative

O analiză publicată anul trecut de Sabin Vaccine Institute arată că există o mare varietate de abordări ale legislaţiei privind imunizarea în cele 53 de state din cadrul regiunii europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Astfel, raportul a identificat cinci abordări principale privind vaccinarea (scala Likert):

  • Recomandat - este recomandată imunizarea; fără prevederi obligatorii în legislaţia privind sănătatea sau educaţia şi fără prevederi de executare. Există mecanisme de monitorizare pentru a evalua acoperirea şi a furniza date (Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie)
  • Recomandat cu monitorizare riguroasă şi implementarea cerinţelor şi recomandărilor - se recomandă imunizarea, cu sau fără prevederi de executare. În cazul neimunizării, există mecanisme riguroase de monitorizare şi de implementare a cerinţelor şi recomandărilor (Austria, Estonia, Germania)
  • Recomandat cu cerinţe obligatorii pentru frecventarea şcolii - este recomandată imunizarea; sunt puse în aplicare prevederi de executare care pot împiedica un copil să frecventeze şcoala dacă nu este vaccinat, făcând efectiv într-o oarecare măsură imunizarea obligatorie. Există mecanisme de monitorizare şi de implementare a cerinţelor şi recomandărilor pentru a evalua acoperirea şi a furniza date (Cipru, Grecia, Moldova)
  • Imunizare obligatorie cu monitorizare şi implementarea cerinţelor şi recomandărilor - imunizarea este obligatorie, cu prevederi limitate de aplicare. Mecanismele de monitorizare şi de implementare a cerinţelor şi recomandărilor sunt limitate sau nu există (Croaţia, Letonia, San Marino)
  • Imunizare obligatorie cu monitorizare riguroasă şi implementarea cerinţelor şi recomandărilor - imunizarea este obligatorie, cu prevederi de aplicare riguroase. Există mecanisme robuste de monitorizare şi implementare a cerinţelor şi recomandărilor (Belgia, Franţa, Italia)

România se situează, ca majoritatea statelor din Europa, pe primul nivel al scalei Likert, vaccinarea fiind recomandată.

În lipsa noii legi a vaccinării, blocată în continuare în parlament, Ministerul Sănătăţii încearcă să crească nivelul imunizării în România prin campanii de vaccinare.

Începând de marţi, Ministerul Sănătăţii demarează o campanie de informare şi recuperare a vacinării la Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, în parteneriat cu UNICEF şi OMS. Ţăndărei este zona din ţară cu cea mai scăzută rată a vaccinării, doar unul din şase copii fiind vaccinat în 2018.

viewscnt