APAH-RO cere CNAS şi Ministerului Sănătăţii să precizeze stadiul negocierilor pentru noul program de tratament fără interferon pentru hepatita C

APAH-RO cere CNAS şi Ministerului Sănătăţii să precizeze stadiul negocierilor pentru noul program de tratament fără interferon pentru hepatita C

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a solicitat marţi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerului Sănătăţii să precizeze care este stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului de tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C.

Asociaţia a menţionat că primeşte foarte multe solicitări din partea pacienţilor îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu viitorul program.

“Mai întâi, o posibilă întârziere nu afectează cu nimic pacienţii aflaţi deja în tratament sau pe cei care vor intra până la 31 august în program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate după această dată. Ele nu vor intra imediat pe tratament dacă programul nu se va relua de la 1 septembrie ", a declarat preşedinte APAH-RO, Marinela Debu, citată într-un comunicat.

“Sperăm, însă, că situaţia se va clarifica în cel mai scurt timp posibil. Vestea bună este că, pentru prima dată, vor avea acces la terapii toţi pacienţii diagnosticaţi indiferent de stadiul bolii”, a completat Debu.

Peste 14.000 de pacienţi cu hepatită C din România au primit tratament fără interferon în programul derulat în perioada septembrie 2018-iunie 2019, iar în următorul program vor primi tratament şi pacienţii care au stadiul de fibroză F0, potrivit ultimelor date prezentate de CNAS.

"Programul cu interferon free şi noile condiţii anunţate fac din România un model de bune practici în regiune. Cu atât mai mult este regretabil faptul că nu se găsesc soluţii pentru ca acest contract să se desfăşoare fără întreruperi, iar pacienţii să nu se mai îngrijoreze din cauza lipsei de predictibilitate", a mai spus preşedintele APAH-RO.

De la 1 septembrie 2018, pacienţii din România bolnavi de hepatită C au avut acces la trei scheme de tratament fără interferon.

Tratamentul fără interferon pentru hepatita C a ţintit circa 13.000 de pacienţi eligibili din România, dintre care 12.100 cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată), 750 cu fibroză F4 şi ciroză decompensată, 100 cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, 50 cu transplant hepatic şi de alte organe, indiferent de gradul de fibroză.

Cele trei tratamente fără interferon aprobate în România pentru hepatită de tip C sunt Viekirax şi Exviera (AbbVie), Harvoni (Gilead) şi Zepatier (Merck Sharp & Dohme).

Planul de control al hepatitelor virale are ca obiectiv eliminarea hepatitelor virale până în 2030, în acord cu direcţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

viewscnt