CNAS a actualizat din nou lista preţurilor de decontare a medicamentelor pentru pacienţi în cadrul programelor naţionale de sănătate

CNAS a actualizat din nou lista preţurilor de decontare a medicamentelor pentru pacienţi în cadrul programelor naţionale de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a actualizat din nou lista ce cuprinde modul de calcul, denumirile comerciale şi preţurile de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate, introducând oficial medicamentul Spinraza (nusinersen) pentru pacienţii cu amiotrofie spinală musculară.

Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.

Astfel, noul ordin introduce, la programul naţional de boli transmisibile, 19 noi poziţii la medicamentele incluse în subprogramul pentru pacienţii cu HIV SIDA şi abrogă alte trei poziţii, în timp ce la subprogramul pentru pacienţii cu tuberculoză sunt incluse trei noi poziţii.

La programul naţional de oncologie sunt abrogate trei poziţii şi se introduc 15 de noi poziţii, în timp ce alteţ poziţii sunt modificate.

La programul naţional de boli neurologice, subprogramul de tratament al sclerozei multiple, sunt introduse două noi poziţii (Rebif 44 micrograme/0,5 ml interferon beta-1a şi Rebif 44 micrograme).

De asemenea, ordinul introduce 2 noi poziţii la programul naţional pentru diabet zaharat (Abasaglar şi Suliqua) şi 5 noi poziţii la programul pentru boli rare, subprogramul hemofilie şi talasemie.

La subprogramul pentru amiotrofie spinală musculară, noul ordin introduce medicamentul Spinraza (nusinersen).

În octombrie 2018, mai mulţi pacienţi cu atrofie musculară spinală au protestat în faţa CNAS, supăraţi că, deşi guvernul a inclus anul trecut tratamentul pentru această boală pe lista medicamentelor compensatelor, pacienţii nu aveau încă la tratament.

Ulterior,  CNAS a anunţat că va solicita finanţare suplimentară de la Ministerul Finanţelor pentru a acoperi costurile foarte mari ale medicamentelor.

“CNAS a făcut deja demersuri pentru asigurarea finanţării tratamentului pentru primii patru pacienţi. Menţionăm că acest tratament inovator este unul deosebit de costisitor: în condiţiile în care o singură doză de nusinersen are preţul de 341.000 lei (70.000 euro), costul pe pacient, în primele două luni de la iniţierea tratamentului, se ridică la circa 2,6 milioane lei”, menţiona instituţia.

Prima actualizare a listei ce cuprinde modul de calcul, denumirile comerciale şi preţurile de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate a fost realizată în 19 martie, printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS.

Ordinul Ministrului Sănătăţii prin care s-a realizat prima corecţie a preţurilor din Canamed după 2015, care se aplică de la 1 ianuarie 2019, a fost publicat în Monitorul Oficial în 22 noiembrie 2018.

viewscnt