CNAS, aproape de finalul negocierilor pentru noul program de tratament fără interferon pentru hepatita C: 17.800 de pacienţi vor fi incluşi în program

CNAS, aproape de finalul negocierilor pentru noul program de tratament fără interferon pentru hepatita C: 17.800 de pacienţi vor fi incluşi în program

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este aproape de finalul negocierilor pentru noul program de tratament fără interferon pentru hepatita C, care vizează patru opţiuni de tratament pentru 17.800 de pacienţi eligibili din România, indiferent de gradul de fibroză. Potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, noul acord ar putea fi semnat în decembrie.

"Sunt ultimele zile de negocieri. Se speră că astăzi se vor termina negocierile şi în luna decembrie să se semneze şi următorul contract. (...) Din păcate, acum suntem în a treia lună în care avem o pauză între cele două contracte, pauză pe care ne-o doream evitată dacă era posibil", a afirmat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Marinela Debu, citată de Agerpres.

“Vestea bună este că vom avea şansa ca pe noul contract să avem şi copiii de la 12 ani care să intre pe noile terapii antivirale, să nu mai trebuiască să apeleze la tratamentul cu interferon, ci vor avea acces la noile terapii cu interferon free. Pe următorul contract cifra este de 17.800 de pacienţi care vor beneficia de tratament”, a completat Marinela Debu.

În august, CNAS preciza că, pentru prima dată, în următorul program vor avea acces la tratament toţi pacienţii diagnosticaţi indiferent de stadiul bolii, inclusiv cei care au gradul de fibroză F0.

În programul anterior, derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019, peste 14.000 de pacienţi au intrat în programul fără interferon. Numărul creşte în noul program prin includerea unor noi categorii de pacienţi.

”Acest număr a ţinut cont de dinamica din contractul precedent, cât şi de necesitatea extinderii tratamentului la toţi pacienţii afectaţi de boală, indiferent de gradul de fibroză, extensie care ţine cont de principiul accesului nediscriminatoriu al pacienţilor la un tratament disponibil, dar şi de diminuarea riscului de transmitere a infecţiei, cel puţin în grupele cu risc crescut, în conformitate cu ţinta OMS de eradicare a infecţiei VHC până în anul 2030, program la care a aderat şi Romania”,  preciza Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

Din numărul total de pacienţi ţintiţi, cei mai mulţi (17.500) sunt adulţi cu infecţie cronică VHC şi fibroză F0-F3 sau cu ciroză hepatică compensată (Child A), naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon.

Cele patru terapii avute în vedere sunt  elbasvir-grazoprevir (Zepatier – Merck Sharp & Dohme).), ledipasvir-sofosbuvir (Harvoni – Gilead), ombitasvir-paritaprevir-ritonavir cu dasabuvir (Viekirax/ Exviera – AbbVie) şi sofosbuvir-velpatasvir (Epclusa – Gilead).

În programul anterior, pacienţii din România bolnavi de hepatită C au avut acces la trei scheme de tratament fără interferon: Viekirax şi Exviera (AbbVie), Harvoni (Gilead) şi Zepatier (Merck Sharp & Dohme).

viewscnt