Doar 0,19% dintre asiguraţii din România nu au acceptat primirea cardului naţional de sănătate, a anunţat miercuri Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Cele mai puţine refuzuri au fost în judeţele Harghita (24), Caraş-Severin (26) şi Giurgiu (40).
“Asiguraţii care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă, beneficiază de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de CAS. Aceasta este valabilă trei luni de la eliberare”, a precizat CNAS.
La începutul acestui an, CNAS anunţa că aproape 400.000 de carduri de sănătate emise nu au fost ridicate până acum de către titulari de la casele judeţene de asigurări de sănătate, cea mai gravă situaţie fiind înregistrată în Capitală.
Instituţia a avertizat că este obligatorie prezentarea cardului naţional de sănătate la accesarea oricărui serviciu medical, după ce cardul a fost emis, chiar dacă nu a fost ridicat de către titular.
Recent, CNAS a precizat că valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate a fost prelungită automat de la 5 la 7 ani, iar deţinătorii cardurilor nu au nevoie de nicio adeverinţă pentru a dovedi calitatea de asigurat.
Asiguraţii din România pot verifica dacă au calitatea de asigurat pe site-ul CNAS.
În iunie 2018, guvernul a aprobat o hotărâre prin care se prelungeşte de la cinci la şapte ani termenul de valabilitate în cazul cardurilor de sănătate emise până la data de 31 iulie.
Pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, cei şapte ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013.