Pacienţii din România cu anumite forme de cancer pulmonar pot face gratuit mai multe teste înaintea iniţierii tratamentului în vederea obţinerii unui răspuns clinic adecvat, în urma contractelor cost-volum semnate de Cansa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă.
CNAS a precizat vineri că pacienţii adulţi cu neoplasm bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), în anumite stadii ale bolii, beneficiază în mod gratuit de testarea ALK, EGFR şi a expresiei PD-L1 “în vederea obţinerii unui răspuns clinic adecvat a fiecărui pacient prin terapie personalizată”.
Testele gratuite reprezintă un beneficiu adiţional pentru pacienţi, prevăzut în cadrul contractelor cost-volum încheiate între CNAS şi deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă.
Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă, sustenabilitate financiară şi de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.
Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.
Proiectul de buget elaborat de Ministerul Finanţelor prevede că CNAS va putea încheia contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat în valoare de 4,49 miliarde lei în 2019.