Ministerul Sănătăţii organizează vineri, 17 februarie, o dezbatere publică în legătură cu proiectul de act normativ privind activitatea centrelor de permanenţă pentru asistenţă medicală primară.
Proiectul, prezentat în 26 ianuarie de 360medical.ro, prevede extinderea serviciilor medicale oferite în cadrul centrului de permanenţă şi a dotării minime obligatorii, oferă posibilitatea finanţării de către consiliile locale şi flexibilizează numărul minim de medici şi asistenţi medicali pentru funcţionarea centrelor.
Persoanele interesate să participe la dezbatere trebuie să trimită o solicitare de înscriere pe e-mail până în 16 februarie 2023, ora 15.00.
Dezbaterea va începe vineri, 17 februarie, de la ora 10.00, fiind organizată în sistem de videoconferinţă.
Luarea cuvântului se va face în ordinea în care a fost făcută înscrierea, iar timpul alocat fiecărui vorbitor va fi de maximum 3 minute.
CE PREVEDE PROIECTUL
Noile reglementări sunt cuprinse într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care urmează să înlocuiască ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 697/112/2011 (pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă).
Principalele noutăţi cuprinse în proiect sunt extinderea finanţării centrelor de permanenţă către consiliile locale, efectuarea cursului de resuscitare cardio-pulmonară de către toţi membrii centrului de permanenţă (medici şi asistenţi medicali) şi extinderea dotării minime obligatorii (cu defibrilator automat, otoscop şi oricare altă aparatură necesară în vederea desfăşurării actului medical, conform competenţelor profesionale).
De asemenea, proiectul de ordin prevede că un medic poate efectua 10 gărzi pe lună în cadrul centrului de permanenţă.
“Centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical. Prin excepţie (…), în zonele din mediul rural izolate, greu accesibile şi fără alte structuri de asistenţă medicală, în care este înregistrat un deficit de medici de familie, precum şi în unele localităţi din Munţii Apuseni şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu minim 5 posturi de medic, în condiţiile asigurării funcţionării centrului de permanenţă”, prevede proiectul.
Proiectul de act normativ introduce şi criterii clare de înfiinţare şi de desfiinţare a centrelor de permanenţă, în baza cărora conducerea DSP-urilor vor putea emite decizii.
Astfel, în mediul rural, un centru de permanenţă este înfiinţat la o populaţie de minimum 5.000 de locuitori, cu excepţia unor localităţi izolate şi greu accesibile, în care nu există acces la
servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă, în care se pot înfiinţa centre de permanenţă fără respectarea criteriului demografic.
În mediul urban, centrele de permanenţă se înfiinţează ţinând cont de următoarele criterii:
- în localităţile cu o populaţie sub 25.000 de locuitori, 1 centru de permanenţă.
- în localităţile cu o populaţie mai mare de 25.000 de locuitori, 1 centru de permanenţă la 25.000 de locuitori.
Potrivit proiectului, centrele de permanenţă vor putea fi desfiinţate prin decizie emisă de directorul executiv al direcţiei de sănătate publică, în următoarele situaţii:
- constatarea neîndeplinirii criteriillor de înfiinţare.
- dizolvarea convenţiei de asociere a medicilor în vederea participării la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
- constatarea de către comisiile mixte de control, formate din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi ai caselor de asigurări de sănătate, a abaterilor de la normele de funcţionare.
- numărul de persoane care a apelat la centrul de permanenţă, organizat în mediul rural, este mai mic de 150 de persoane/lună în medie anuală (cu excepţia localităţilor din Munţii Apuseni şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării).
- numărul de persoane care a apelelat la centrul de permanenţă, organizat în mediul urban, este mai mic de 300 persoane/lună în medie anuală (cu excepţia localităţilor din Munţii Apuseni şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării).