Impozitarea progresivă va afecta în mod negativ dorinţa medicilor de a participa la efectuarea gărzilor din afara normei de bază susţine Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, care avertizează public Guvernul că introducerea acestui tip de impozitare va în pericol asigurarea acestui serviciu public. Studiul ,,Analiza situaţiei şi evoluţiei gărzilor medicilor, efectuate în afara normei de bază”, realizat de federaţia sindicală arată că raportat la media de 90 de ore de gardă per medic/lună, constatată în studiul din 2013, media orelor de gardă la ora actuală per medic s-a înjumătăţit, dar că în ultimii 10 ani numărul medicilor din spitalele de stat care fac gărzi a crescut cu 17%.
Dacă în anul 2013 gărzile din spitalele publice erau desfăşurate de 31% dintre medicii angajaţi, la ora actuală 48% dintre medicii angajaţi participă la realizarea acestui serviciu în interesul public. Potrivit datelor din studiul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, în perioada 2013-2023 numărul medicilor care efectuează gărzi s-a dublat (a crescut cu 103%).
Media numărului de ore de gardă per medic/lună s-a înjumătăţit la ora actuală faţă de anul 2013 (când era de 90; valorile limită depăşind echivalentul unei norme).
Federaţia susţine că poate fi crescut indicatorul procentul medicilor care efectuează gărzi din total medici până la cca. 64%, prin plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază şi prin eliminarea diferitelor scutiri de gardă. În schimb, măsura introducerii impozitării progresive ar afecta veniturile din cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă al medicilor, cel aferent gărzilor suplimentare normei de bază.
,,Mai mult decât atât, în ipoteza în care vor exista diferenţe mari între efectele pragurilor de impozitare, poate fi luat în considerare chiar riscul pierderii totale a veniturilor din contractul individual de muncă aferent gărzilor suplimentare normei de bază.
O astfel de măsură ar interveni pe fondul unei nemulţumiri justificate pre-existente a medicilor faţă de nivelul plăţilor acordat pentru gărzile suplimentare normei de bază. În acest sens, poate fi reţinut că în anul 2023 intervine scadenţa privind onorarea obligaţiei legale de plată a gărzilor cu tariful orar al normei de bază. Precizăm că şi proiectul noii legi a salarizării a fost construit de noi ţinând cont de această aşteptare legitimă a medicilor”, arată comitetul director al federaţiei, într-un comunicat remis presei.
Autorii studiului, Viorel Rotilă şi Laurenţiu Lungu spun că măsurile fiscale necugetate riscă să împingă sistemul sanitar în criză şi că în discuţie este situaţia unor profesionişti care înţeleg să muncească mai mult decât o normă (în cadrul mai multor contracte individuale de muncă), prin aceste eforturi asigurând totodată un serviciu public esenţial.
,,Aşteptarea lor la un câştig suplimentar echitabil pentru acest efort suplimentar este una legitimă, încălcarea ei generând în mod firesc consecinţe ce pot merge până la refuzul efectuării gărzilor suplimentare normei de bază”, arată autorii.