Comunicarea dintre reprezentanţii spitalelor, personalul medical şi pacienţi sau familiile acestora este reglementată în forma actuală din 2022, însă lipsesc sancţiunile pentru neîndeplinirea obligaţiilor. Din această cauză, pot exista diferenţe mari de la un spital la altul în legătură cu modul în care starea pacienţilor este comunicată familiilor lor, de exemplu. Situaţia s-ar putea schimba în curând, deoarece Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ care introduce noi sancţiuni pentru spitalele publice care nu respectă drepturile pacienţilor şi nu informează, în termene clare, aparţinătorii despre locul internării şi despre starea şi evoluţia pacientului.
Sancţiunile sunt cuprinse într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 (privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice).
Proiectul introduce sancţionarea cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice, pentru următoarele fapte:
- Lipsa unui sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor, care să permită ca în cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor (telefonic sau prin sms), la cerere, următoarele informaţii: secţia sau compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului.
- Neinformarea zilnică a aparţinătorilor, telefonic, prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, în situaţia în care programul de vizită este suspendat conform prevederilor legislaţiei în vigoare ori în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea.
- Neafişarea, la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară publică a programului zilnic de lucru a medicilor curanţi, stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical, în vederea solicitării aparţinătorilor pacienţilor internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare de a discuta cu medical curant, în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza programului stabilit şi aprobat.
- Nerespectarea legislaţiei privind programul de vizite a pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice de către aparţinători;
- Neafişarea programului de vizite la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, precum şi pe site-ul unităţii sanitare publice;
- Neasigurarea pentru vizitatori, în mod gratuit de către unitatea sanitară, a echipamentului de protecţie adaptat în funcţie de gradul de risc al secţiei.
- Nerespectarea legislaţiei privind accesul permanent al unui însoţitor pentru pacienţii internati care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment.
- Nerespectarea legislaţiei privind suspendarea programului de vizită la nivelul unităţii sanitare publice în situaţiile de risc epidemiologic.
Autorii proiectului motivează necesitatea acestuia prin faptul că normele privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, incluse în ordinului ministrului Sănătăţii nr. 3670/2022, conţin prevederi legate de programul de vizită şi de comunicarea de informaţii către aparţinători, însă nu sunt stabilite sancţiuni contravenţionale în cazul în care obligaţiile nu sunt îndeplinite.
Proiectul mai introduce amenzi (500 - 1.000 lei pentru persoanele fizice, 2.500 - 5.000 lei pentru persoanele juridice) pentru furnizorii de servicii medicale implicaţi în procesul de vaccinare pentru neîndeplinirea mai multor obligaţii, precum neeliberarea fişei copilului la externarea din maternitate, nefurnizarea codului unic de identificare pe fişa printată din Registrul electronic naţional de vaccinări (RENV), neînscrierea CUI-ului în carnetul de vaccinări al nou-născutului şsau neinformarea părintelui despre obligativitatea prezentării acestei informaţii medicului vaccinator.
Alte sancţiuni sunt prevăzute în proiectul de act normativ pentru nerespectarea normelor de igienă şi pentru unităţile de transfuzie sanguină din spitale care nu respectă obligaţiile legale privind transmiterea rapoartelor bianuale de evaluare a hemovigilenţei sau raportarea reacţiilor adverse, între altele.