Ministerul Sănătăţii a demarat o procedură de achiziţie pentru elaborarea proiectului tehnic al Spitalului Regional din Iaşi şi pentru asistenţă tehnică, estimând valoarea contractului la 63 milioane lei. Contractul de achiziţie este stabilit pe o perioadă de 132 de luni şi este finanţat din fonduri bugetare.
Procedura de achiziţie, publicată pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), prevede activităţile pe care consultantul le va realiza: elaborarea proiectului tehnic de execuţie şi a detaliilor de execuţie, precum şi pregătirea tuturor documentelor care urmează a fi depuse la toate autorităţile competente şi obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor necesare menţionate în Certificatul de Urbanism pus la dispoziţie de către autoritatea contractantă.
De asemenea, consultantul va asigura acordarea de asistenţă tehnică pe toata durata de derulare a lucrărilor şi până la recepţia finala a lucrărilor, inclusiv prin participarea în cadrul etapelor determinante de execuţie a lucrărilor în conformitate cu prevederile legale in vigoare şi a cerinţelor autorităţii contractante, potrivit Mediafax.
Totodată, acesta va elabora programul de urmărire a comportării lucrării în timp va participa la elaborarea cărţii tehnice a construcţie, va pregăti documentele necesare pentru aprobarea investiţiei conform Legii 500/2002 cu modificările şi completările ulterioare şi se va deplasa la sediul autorităţii contractante sau şantierul construcţiei ori de câte ori contextul o impune sau dacă primeşte o solicitare în acest sens de la autoritatea contractantă.
Contractul este realizat pe o perioadă de 132 de luni şi este finanţat din fonduri bugetare, intenţia de participare la procedura de achiziţie fiind listată pe 6 6ecembrie 2019, arată datele publicate pe SEAP.
Termene prevăzute pentru spitalele regionale
Luna trecută, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că realizarea spitalelor regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova are două faze, una de proiectare şi una de execuţie, proiectarea urmând să fie finalizată în 2021.
O primă fază în realizarea celor trei spitale regionale urmează să se termine în acest an, odată cu transmiterea cererilor de finanţare din fonduri europene Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR).
Până acum au fost trimise cererile către AMPOR pentru spitalele regionale din Iaşi (în octombrie) şi din Cluj (în această săptămână), urmând ca cererea pentru spitalul regional din Craiova să fie transmisă în decembrie.
Următoarea fază este semnarea contractelor de finanţare.
“În 15 decembrie se va semna primul contract de finanţare, al spitalului de la Iaşi, urmând la sfârşitul lui decembrie, cel târziu la începutul lui ianuarie, să se semneze [pentru] Cluj şi sfârşitul lui ianuarie – începutul lui februarie pentru Craiova”, a precizat Victor Costache.
Potrivit ministrului, recomandarea Comisiei Europene a fost pentru dezvoltarea proiectelor celor trei spitale în două faze: prima fază de proiectare şi a doua fază de execuţie.
“Previzionăm semnarea contractelor pentru proiectare în iunie [2020] pentru Iaşi, în iulie pentru Cluj şi în septembrie pentru Craiova, după care se va intra într-o fază de un an, conform termenelor legale, de proiectare, iar apoi faza a doua de execuţie”, a menţionat Victor Costache, fără a avansa un termen pentru faza de execuţie.
Calendarul anunţat sugerează că faza de proiectare a celor trei spitale se va termina în perioada iunie-septembrie 2021, la un an după semnarea contractelor de proiectare.
Cum arată cele trei spitale regionale
Datele oficiale arată că viitorul spital regional din Craiova va avea o suprafaţă desfăşurată de 165.256 mp şi 807 paturi pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi ingrijiri medicale de zi, 20 paturi de ingrijiri oncologice de zi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie.
Spre comparaţie, spitalul regional din Iaşi va avea o suprafaţă desfăşurată de 148.885 mp, iar cel din Cluj de 151.891 mp.
Valoarea investiţiei pentru spitalul regional din Craiova este de 2,85 miliarde lei, mai mare decât în cazul spitalelor regionale din Iaşi (2,38 miliarde lei) şi Cluj (2,57 miliarde lei).
Deşi costă mai puţin, spitalele regionale din Iaşi şi din Cluj sunt mai mari, potrivit indicatorilor tehnico-economici prezentanţi anterior.
Astfel, Spitalul regional din Iaşi va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 40 paturi pentru spitalizare de zi şi 1.497 locuri de parcare auto, în timp ce spitalul din Cluj va avea 849 de paturi şi 1.396 locuri de parcare.