Ministerul Sănătăţii ar putea lansa în acest an un program de finanţare a markerilor moleculari, pentru diagnosticul cancerului pulmonar

Ministerul Sănătăţii ar putea lansa în acest an un program de finanţare a markerilor moleculari, pentru diagnosticul cancerului pulmonar

Ministerul Sănătăţii ar putea introduce în acest an un program de finanţare a markerilor moleculari, pentru stabilirea unui diagnostic primar precis în cazul cancerului pulmonar, precum şi pentru monitorizarea răspunsului terapeutic, a declarat miercuri ministrul Sorina Pintea, la un workshop privind politicile publice în domeniul cancerului pulmonar.

Workshop-ul „Politici publice in domeniul cancerului pulmonar” a reunit reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, specialişti şi decidenţi din sistemul de sănătate.

„Începând cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum şi monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit”, a declarat Sorina Pintea.

Potrivit ministrului, organizarea şi finanţarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă începutul unei strategii de diagnostic şi tratament a cancerului.

În România sunt diagnosticate anual peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar specialiştii subliniază importanţă prevenţiei primare şi secundare, care determină creşterea speranţei de viaţă.

De asemenea, specialiştii solicită implementarea politicilor existente de combatere a consumului de tutun, în condiţiile în care relaţia de cauzalitate directă între apariţia cancerului pulmonar şi fumat este dovedită de mult timp.

Un alt subiect dezbătut în cadrul acestei întâlniri a fost necesitatea abordării multidisciplinare a cazurilor.

Ministrul a reamintit că, începând din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic şi indicaţie terapeutică.

În februarie, ministrul anunţa că autorităţile nu vor mai finanţa în acest an centrele de oncologie din România care nu vor folosi echipe multidisciplinare (tumor board).

Decizia a fost luată la propunerea comisiei de oncologie şi va fi aplicată odată cu aplicarea noului contract cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Măsura este în concordanţă cu legislaţia actuală, care prevede o echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor, potrivit ministrului.

Conceptul de tumor board presupune formarea unei comisii multidisciplinare de medici care poate gestiona bolile oncologice. Medicii care formează un tumor board trebuie să fie specialişti în Oncologie Medicală, Radioterapie, Chirurgie, uneori Imagistică sau Medicină Nucleară, Imunologie, Anatomopatologie.

viewscnt