Ministerul Sănătăţii organizează luni o dezbatere privind proiectul prin care se introduc noi molecule pe lista medicamentelor compensate, la solicitarea asociaţiilor de pacienţi

Ministerul Sănătăţii organizează luni o dezbatere privind proiectul prin care se introduc noi molecule pe lista medicamentelor compensate, la solicitarea asociaţiilor de pacienţi

Ministerul Sănătăţii organizează luni, 18 martie, o dezbatere publică privind noul proiect de hotărâre de guvern care prevede introducerea a două noi molecule pe lista medicamentelor compensate, în baza unor contracte cost-volum.

În 4 martie, 360medical.ro a prezentat un proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Sănătăţii, prin care medicamentele vandetanib, pentru tratamentul neoplasmului medular tiroidian (NMT), şi alemtuzumab, pentru scleroză multiplă, urmează să fie introduse pe lista medicamentelor compensate.

Dezbaterea publică va avea loc luni, 18 martie 2019, începând cu ora 13.00, la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2, fiind organizată la solicitarea Alianţei Pacienţilor Cronici din România şi Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Din partea autorităţilor, la dezbaterea publică vor participa secretarul de stat Cristian Grasu, reprezentanţi ai Direcţiei generale de asistenţă medicală şi sănătate publică, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Proiectul supus dezbaterii publice prevede modalitatea introducerii noilor medicamente pe lista celor compensate.

“Pentru cele 2 DCI incluse condiţionat în baza contractelor cost-volum, estimăm că, în anul 2019, decontarea se va încadra în bugetul FNUASS alocat medicamentelor pentru boli cu risc crescut utilizate în programele naţionale de sănătate curative – contracte cost-volum”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Vandetanib (denumirea comercială Caprelsa, pentru care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă este compania Genzyme Europe, Olanda) este indicat în tratamentul neoplasmului medular tiroidian (NMT) agresiv şi simptomatic la pacienţi cu forma de boală local avansată, inoperabilă sau cu forma de boală metastazată, potrivit rezumatului caracteristicilor produsului publicat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Caprelsa este indicat la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 5 ani şi peste.

Alemtuzumab (denumirea comercială Lemtrada, pentru care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă este compania Genzyme Therapeutics, Marea Britanie) este indicat la pacienţi adulţi cu scleroză multiplă recurent-remisivă (SMRR), cu boală activă, definită prin caracteristici clinice sau imagistice.

Vandetanib urmează să fie introdus la sublista C ,,DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%”, la ,,Programul naţional de oncologie”, în poziţia 128.

Alemtuzumab urmează să fie introdus la sublista C ,,DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%”, la ,,Programul naţional de boli neurologice- Subprogramul de tratament al sclerozei multiple””, în poziţia 7.

Introducerea vandetanib se face în baza unui contract cost-volum, aprobat prin decizia preşedintelui ANMDM nr. 677 din 3 mai 2018, în timp ce alemtuzumab este introdus printr-un contract cost-volum aprobat prin decizia preşedintelui ANMDM nr. 1029 din 25 octombrie 2017.

Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă, sustenabilitate financiară şi de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.

Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.

Proiectul de buget elaborat de Ministerul Finanţelor prevede că CNAS va putea încheia contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat în valoare de 4,49 miliarde lei în 2019.

viewscnt