Ministerul Sănătăţii propune limitarea indemnizaţiilor de maternitate pentru persoanele nesalariate, din cauza fondurilor insuficiente

Ministerul Sănătăţii propune limitarea indemnizaţiilor de maternitate pentru persoanele nesalariate, din cauza fondurilor insuficiente

Ministerul Sănătăţii propune reducerea de 4 ori a valorii maxime a concediilor medicale şi indemnizaţiilor de maternitate pentru persoanele care nu sunt salariate, dar au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate. Măsura, cuprinsă într-un proiect de act normativ elaborat de instituţie, este motivată de "iminenta insuficienţă a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru asiguraţi".

Legislaţia actuală prevede că dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care nu realizează venituri în baza unui contract individual de muncă (sau a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor) "este condiţionat de plata unei contribuţii pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii în cota de 1%, aplicată asupra venitului lunar ales înscris în contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate".

În cazul persoanelor fizice care nu sunt salariate, legislaţia actuală prevede dreptul de a se asigura opţional în sistem pentru a beneficia de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare, prin care îşi asigură un venit lunar ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară şi nici mai mare decât valoarea a 3 salarii minime.

Pentru persoanele care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate, venitul lunar pentru care se plătesc contribuţii este de cel mult 12 salarii minime brute pe economie.

"Pentru această din urmă situaţie, pentru anul 2023, plafonul maxim de asigurare ar fi de 36.000 lei (3.000 lei x 12). În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii şi indemnizaţii doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc o contribuţie în cotă de 1% la venitul maxim, ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuţia datorată este de 360 lei, iar indemnizaţia brută lunară care se suportă din FNUASS este în valoare de 36.000 lei", menţionează nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit autorilor proiectului, cele mai multe solicitări de încheiere a contractelor de asigurare sunt  pentru sarcină şi lăuzie. În acest caz, valoare asigurată este în majoritatea cazurilor situată la plafon maxim, chiar dacă persoanele se asigură pentru sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe ţară.

În această situaţie se mai află şi alte categorii de persoane fizice cu venituri relativ mici din salarii, indemnizaţie de şomaj, pensie de invaliditate sau urmaş şi indemnizaţie de ajutor social.

Acestea solicită plătitorilor încetarea acestor drepturi cu scopul de a se asigura pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări de sănătate ca persoane fără venituri, ceea ce a condus la un impact semnificativ asupra bugetului FNUASS, potrivit documentului.

"În aceste condiţii, se impune reglementarea în mod nediscriminatoriu a unor măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS şi costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul diminuării bazei maxime de calcul a indemnizaţiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe ţară lunar, la 3 salarii minime brute pe ţară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de maternitate", afirmă autorii proiectului.

Măsura ar avea ca efect reducerea de 4 ori a valorii maxime a indemnizaţiei brute lunare de maternitate care se suportă din FNUASS (de la 36.000 lei la 9.000 lei).

Datele statistice prezentate în nota de fundamentare arată un deficit major, în perioada 2021 - 2022, la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în ceea ce priveşte persoanele fizice care au încheiate contracte de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări de sănătate.

Astfel, în 2021, CNAS a încasat de la această categorie de asiguraţi 9,18 milioane lei şi a plătit pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări de sănătate o sumă totală de 167,84 milioane lei, îar în primele 8 luni din 2022 situaţia a fost similară (încasări de 7,1 milioane lei şi plăţi de 119,2 milioane lei).

"Iminenta insuficienţă a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru asiguraţi constituie o situaţie extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituţie", menţionează nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

"În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecinţe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătăţii populaţiei", mai arată documentul.

viewscnt