Ministerul Sănătăţii a început demersuri pentru a corecta lacunele legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient decedat într-un spital, la solicitarea Avocatului Poporului.
Demersul a fost iniţiat după ce biroul din Braşov al Avocatului Poporului s-a sesizat privind un caz din judeţul Covasna, al unei femei căreia i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimţământului exprimat explicit de fiul său, victimă a unui accident de circulaţie în cursul anului trecut.
Fiul persoanei respective a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, judeţul Covasna, în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital şi a decedat.
"Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc", a precizat Avocatul Poporului.
Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia, cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
Prevederile actului normativ nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale.
Astfel, Avocatul Poporului a solicitat ministrului Sănătăţii să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin introducerea unei excepţii de la dispoziţiile Legii nr. 46/2003, care să reglementeze situaţia în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-şi exprima consimţământul.
Ministerul Sănătăţii a răspuns favorabil solicitării, informând Avocatul Poporului că a iniţiat elaborarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului (OUG) pentru completarea Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.