Ministerul Sănătăţii va crea patru centre de trombectomie mecanică în Târgu Mureş, Bucureşti, Suceava şi Timişoara, după ce au fost formaţi medici în neurologie intervenţională, potrivit ministrului Sorina Pintea.
"Vom crea patru centre de trombectomie mecanică. Funcţionează acum în Târgu Mureş, în Bucureşti şi avem medici pregătiţi şi echipamente în Suceava. (...) Încă unul la Timişoara. Ne-a lipsit resursa umană. Neurologia intervenţională practic nu era definitivată ca şi competenţă în România. Am făcut-o în 2018", a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Declaraţiile au fost făcute la un eveniment organizat de Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.
“Avem 25 de medici pregătiţi în acest moment, avem şi finanţarea necesară pentru dotarea acestor patru centre pe care dorim să le creăm. Lucrurile au început destul de greu, merg bine în acest moment, nu suficient", a completat ministrul.
Potrivit oficialului, există probleme în zona de prevenţie terţiară, ce include recuperarea după accidentul vascular cerebral, însă în această lună va fi pus în dezbatere publică un proiect de ordin pe această temă.
"Urmează să operaţionalizăm aceste centre de trombectomie mecanică, dar avem probleme la zona de prevenţie terţiară, adică recuperarea după accidentul vascular cerebral, după infarctul cerebral, zona de recuperare. Dar şi aici avem veşti bune pentru că luna aceasta vom pune în transparenţă un ordin de ministru care să definească neuroreabilitarea - un concept internaţional care în România a fost discutat, dar nu a fost niciodată aplicat", a spus ministrul.
Trombectomia mecanică este realizată în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) şi presupune extragerea trombului intracranian cu ajutorul unui stent nedetaşabil, adică reperfuzarea arterei înfundate, câştigându-se, astfel, ţesut cerebral în locul ischemiei acute, a explicat recent medicul Mihai Creţeanu Jr. de la Spitalul Judeţean din Suceava.