Ministerul Sănătăţii va lansa în 14 mai planul-cadru naţional privind controlul hepatitelor virale

Ministerul Sănătăţii va lansa în 14 mai planul-cadru naţional privind controlul hepatitelor virale

Planul-cadru naţional privind controlul hepatitelor virale va fi lansat în data de 14 mai, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

"Vom începe cu prevenţia, este un lucru esenţial. Din păcate, la capitolul prevenţie aş putea spune că suntem oarecum deficitari şi nu numai aici când vorbim despre hepatită. Suntem deficitari pentru că nu ne-am preocupat suficient, am ajuns să tratăm în acest moment pacienţi în stadii grave ale bolii, cu costuri foarte ridicate", a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul speră ca legea vaccinării, care se află în acest moment în Parlament, va fi adoptată cât mai curând.

"Din păcate, anti-vacciniştii au mai mult succes decât ne aşteptăm şi nu vorbim numai despre hepatite, vorbim despre celelalte patologii care cresc în număr şi datorită faptului că vaccinarea din punctul meu de vedere nu este obligatorie şi când spun obligatorie mă gândesc la obligativitatea informării în primul rând", a spus Pintea.

“Dacă aceste două componente - prevenţia şi vaccinarea - ar fi foarte bine tratate şi vor fi bine tratate în momentul în care vom implementa acest plan, cred că lucrurile ne vor menţine pe unul din primele locuri în ceea ce priveşte incidenţa bolilor hepatice, infecţie cu hepatita C în acest caz”, a completat ministrul.

Oficialul consideră că toţi pacienţii infectaţi cu virus hepatic C trebuie să fie cuprinşi în program şi trataţi.

"Din punctul meu de vedere, ar fi necesar ca toţi pacienţii infectaţi cu virusul C să fie cuprinşi în program. (...) Ţinta noastră, indicatorul principal de rezultat este acordarea serviciilor medicale inclusiv persoanelor neasigurate prin utilizarea acestui grant. Am speranţa că şi acei pacienţi care în acest moment nu pot fi cuprinşi în program vor avea acces la tratament", a mai spus Pintea.

Point Public Affairs, împreună cu Comisia pentru Sănătate Publică din Senat, Platforma europeană de advocacy "Friends of the Liver" (Bruxelles) APAH-RO şi ELPA au organizat miercuri, la Bucureşti, "RoHepat Summit", o dezbatere centrată pe problematicile naţionale şi europene ale eliminării hepatitelor virale.

Planul pentru controlul hepatitei în România până în 2030, în acord cu strategia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a fost lansat în dezbatere în decembrie 2018 de către Ministerul Sănătăţii.

“Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale 2016-2021” a fost adoptată de adunarea generală a OMS în 2016 şi îşi propune eliminarea hepatitei virale ca ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice până în anul 2030.

Planul menţionează că “în România, prevalenţa hepatitelor este cunoscută fragmentar, dar puţinele studii naţionale estimează unele dintre cele mai mari prevalenţe ale infecţiei cu virusurile hepatice B şi C din Europa”.

Strategia naţională de sănătate 2014-2020 a stabilit ca obiectiv strategic „reducerea incidenţei bolilor transmisibile prioritare: hepatite B şi C şi asigurarea accesului pacienţilor la tratamente antivirale”.

viewscnt