Modificare importantă în normele privind dezinfecţia şi sterilizarea în spitale: avizarea produselor biocide, transferată din responsabilitatea unităţilor sanitare în cea a furnizorilor

Modificare importantă în normele privind dezinfecţia şi sterilizarea în spitale: avizarea produselor biocide, transferată din responsabilitatea unităţilor sanitare în cea a furnizorilor

Ministerul Sănătăţii pregăteşte o modificare importantă în normele privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, prin care furnizorii vor trebui să obţină avizele legale pentru produsele biocide în locul unităţilor sanitare. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică şi completează ordinul ministrului sănătăţii nr. 1761/2021 (pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private).

Modificarea acestor norme este realizată la solicitarea medicilor stomatologi şi a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Principalele modificări se referă la avizarea produselor biocide folosite de către unităţile sanitare, care este transferată din responsabilitatea spitalelor în cea a furnizorilor.

"La achiziţionarea produselor biocide de către unităţile sanitare publice şi private, furnizorii acestora trebuie să pună la dispoziţie avizul eliberat de către CNPB, condiţie obligatorie în vederea achiziţiei", se arată în proiectul de ordin.

Legislaţia în vigoare prevede că, "la achiziţia produselor biocide, unităţile sanitare publice şi private trebuie să solicite avizul eliberat de către CNPB".

Comisia Naţională pentru Produse Biocide (CNPB) este organismul care avizează produsele biocide, ale căror avize se publică în Registrul naţional al produselor biocide.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, la achiziţia produselor biocide utilizate de unităţile sanitare publice şi private, condiţia obligatorie în vederea achiziţiei este ca furnizorii acestora să pună la dispoziţie dovada înregistrării produsului ca dispozitiv medical, în baza de date a Ministerului Sănătăţii şi certificatul de marcaj CE, recomandările producătorului cu privire la eficacitatea produsului (plus indicaţiile de utilizare) şi încadrarea în clasele II a şi II b.

viewscnt