Noi servicii conexe actului medical, introduse oficial în România

Noi servicii conexe actului medical, introduse oficial în România

Serviciile conexe actului medical sunt reglementate în România printr-un act normativ intrat în vigoare în urmă cu 23 de ani, care a fost actualizat de mai multe ori, pentru a ţine pasul cu schimbările din domeniu apărute între timp. Joi, Executivul a realizat o nouă actualizare a legislaţiei, introducând noi tipuri de servicii conexe şi eliminând altele, la solicitarea specialiştilor. 

Actul normativ aprobat de Executiv este o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OOUG nr. 83/2000 (privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical).

Principala modificare este introducerea, pe lista serviciilor publice conexe actului medical, a trei noi categorii de servicii: audiologia, terapia vocală şi nutriţia - dietetica.

Serviciile de audiologie şi terapie vocală au fost adăugate la solicitarea Comisiei de specialitate otorinolaringologie a Ministerului Sănătăţii, în timp ce nutriţia şi dietetica au fost introduse pentru a pune în aplicare prevederile Legii nr. 256/2015 (privind exercitarea profesiei de dietetician şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România).

Alte modificări aprobate prin noul act normativ sunt excluderea de pe lista serviciilor conexe a serviciilor de fizio-kinetoterapie, de profesor de cultură fizică şi de tehnician de aparatură medicală, care sunt incluse activităţii de fizioterapeut, şi menţionarea distinctă a serviciilor de optică şi optometrie.

Astfel, după intrarea în vigoare a noului act normativ, lista va cuprinde următoarele servicii publice conexe actului medical: tehnică dentară; biologie, biochimie şi chimie; fizică medicală; fizioterapie; psihologie; logopedie; sociologie; optică - optometrie; protezare ortezare; protezare auditivă; audiologie; terapie vocală; nutriţie şi dietetică.

viewscnt