Ministerul Sănătăţii a introdus un nou curriculum de pregătire în specialitatea medicină de laborator, care va fi folosit pentru pregătirea rezidenţilor începând cu seria decembrie 2019.
Noul curriculum a fost introdus printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei (nr. 415/3.308/2022), publicat marţi în Monitorul Oficial.
Specializarea în specialitatea medicină de laborator se realizează prin studiul următoarelor discipline medicale: biochimie, hematologie, genetică, biologie moleculară, imunologie (dedicate bolilor netransmisibile), la care se adaugă studiul într-o serie de domenii necesare pentru o formare profesională completă (management, biosiguranţă, calitate, noţiuni elementare de microbiologie şi epidemiologie etc).
Potrivit curriculumului, activitatea se desfăşoară în laboratoare sau compartimente de biochimie sau hematologie şi de imunologie sau diagnostic molecular, altele decât cele dedicate diagnosticului bolilor infecţioase. Durata stagiilor este de 4 ani.
Curriculumul prevede un număr de 200 de ore didactice (curs, seminar, prezentări de cazuri) pe anul de studiu universitar, pentru tematica prezentată, în afara cărora sunt prevăzute şi 40—50 de ore de studiu individual. Cuantificarea pregătirii în vederea echivalării se face prin credite (CFU), 1 credit fiind echivalent cu 25 ore de instruire.
Din timpul alocat pregătirii, activitatea didactică acoperă 20-30%, restul de 70-80% fiind dedicat activităţilor practice şi studiului individual.
La sfârşitul fiecărui modul de pregătire (cel puţin o dată pe an) are loc o evaluare de etapă, făcută în unitatea de pregătire de către responsabilul de stagiu şi îndrumător.
Evaluarea se finalizează prin acordarea de credite CFU. Întreaga activitate de pregătire este monitorizată prin caietul de stagiu (log-book), în care vor fi trecute de asemenea evaluările de etapă în credite, activitatea în programele de cercetare, participarea la manifestări ştiinţifice şi de educaţie continuă.