Ministerul Sănătăţii a elaborat un nou regulament de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), care stabileşte atribuţiile şi structura organizatorică a instituţiei.
Noul regulament a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 857/2022), publicat recent în Monitorul Oficial.
Regulamentul reprezintă legislaţie secundară, după intrarea în vigoare a legii de reorganizare a instituţiei.
Potrivit legii de reorganizare a agenţiei, intrată în vigoare în iulie 2019, ANMDMR este condusă de un preşedinte şi de doi vicepreşedinţi, iar numărul maxim de posturi este de 500, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii.
Din 1 martie, dr. farm. Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a fost numit preşedinte al ANMDMR, după ce a câştigat concursul organizat de Ministerul Sănătăţii în acest sens.
Posturile de preşedinte şi vicepreşedinte ar trebui ocupate prin concurs organizat de Ministerul Sănătăţii, potrivit actului normativ.
NOUL REGULAMENT DE ORGANIZARE
Regulamentul intrat de curând în vigoare prevede că ANMDMR exercită trei funcţii: de elaborare a reglementărilor, politicilor şi strategiilor naţionale în domeniul medicamentului, dispozitivelor medicale şi evaluării tehnologiilor medicale; de control, prin care se asigură supravegherea şi verificarea respectării reglementărilor specifice domeniului său de activitate; de reprezentare, prin care se asigură, în numele statului sau al Ministerului Sănătăţii, reprezentarea pe plan intern şi extern, în domeniul său de activitate.
Atribuţiile principale ale ANMDMR sunt autorizarea medicamentelor de uz uman, a unităţilor de producţie şi distribuţie angro, supravegherea unităţilor de producţie, inspecţia de supraveghere a activităţii în farmacii, reglementarea domeniului dispozitivelor medicale, supravegherea pieţei de dispozitive medicale, avizarea şi inspecţia unităţilor de comercializare şi prestări servicii în domeniul dispozitivelor medicale.
Noul regulament prevede şi constituirea unui consiliu ştiinţific al ANMDMR, prin ordin al ministrului sănătăţii la propunerea preşedintelui agenţiei, format din 12 membri: preşedintele ANMDMR, vicepreşedinţii ANMDMR, alţi 2 reprezentanţi ai ANMDMR, un reprezentant al facultăţilor de medicină (la propunerea Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România), un reprezentant al facultăţilor de farmacie (la propunerea Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Farmacie din România), un reprezentant propus de Asociaţia Alianţa Universitară G6 - UMF, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Colegiului Farmaciştilor din România, un reprezentant al Colegiului Medicilor din România şi un reprezentant al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.