Noul contract-cadru pentru asistenţa medicală intră în vigoare în aprilie 2020: Ministerul Sănătăţii promite un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică şi finanţarea la costuri reale a radioterapiei şi chimioterapiei

Noul contract-cadru pentru asistenţa medicală intră în vigoare în aprilie 2020: Ministerul Sănătăţii promite un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică şi finanţarea la costuri reale a radioterapiei şi chimioterapiei

Noul contract-cadru pentru asistenţa medicală urmează să intre în vigoare în aprilie 2020, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii, care promite un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică şi finanţarea la costuri reale a radioterapiei şi chimioterapiei.

Anunţul a fost făcut cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului, în contextul în care o delegaţie a României, condusă de Horaţiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a participat în Parlamentul European la evenimentul de lansare a consultării publice asupra planului european de luptă împotriva cancerului.

"Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, împreună cu comisiile de chirurgie şi chirurgie oncologică a fost gândit şi va fi funcţional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu exista până în prezent şi care este gratuit pentru pacienţi. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie şi chimioterapie care sunt vitale să fie finanţate la costuri reale", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Termenul de aplicare a pachetelor de servicii medicale şi a contractului-cadru pentru asistenţa medicală valabile în 2018-2019 a fost prelungit până la 31 martie 2020 de către guvern.

Decizia a fost motivată de faptul că hotărârea de guvern nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru îşi încetau valabilitatea la data de 31 decembrie 2019.

În prezent, pachetul minimal de servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale: servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport.

De asemenea, pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară cuprinde servicii medicale curative, servicii medicale de prevenţie şi profilaxie, servicii medicale la domiciliu, servicii medicale adiţionale, activităţi de suport.

În octombrie 2019, CNAS a anunţat că a pregătit pachetele de servicii şi contractul-cadru pentru asistenţa medicală în perioada 2020-2023, în condiţiile în care până acum aceste reglementări erau valabile doi ani, motivând decizia prin necesitatea de a asigura continuitatea furnizării serviciilor medicale “în cadrul unui sistem de asigurări sociale de sănătate stabil şi unitar”.

CE MAI PROMITE MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

Ministerul Sănătăţii îşi propune, de asemenea, dispariţia listelor de aşteptare pentru imagistică performantă - Computer Tomograf, RMN şi PET-CT.

"Va fi continuată şi urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidenţă în rândul populaţiei (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal şi hepatite), ce beneficiază de o finanţare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro", menţionează ministerul.

Ministerul Sănătăţii a are in lucru şi un nou masterplan pentru prevenirea şi controlul cancerului, în acord cu ultimele direcţii ale UE, dar şi cu nevoile reale a pacienţilor cu afecţiuni oncologice, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea asistenţei medicale pentru pacienţii oncologici.

Documentul stabileşte priorităţi de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Masterplanul prevede dezvoltarea de acţiuni şi măsuri pe mai multe pe mai multe paliere: prevenţie, diagnostic precoce, tratament, îngrijiri paliative si de hospice, reabilitare oncologică, psiho-oncologie şi cercetare.

Pentru realizarea obiectivelor, ministerul are în vedere mai multe acţiuni principale, precum adaptarea examinărilor necesare pentru screenin-ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată), urmând ghidurile europene actuale de practică medicală, implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecţiilor virale (inclusiv plan de vaccinare anti-HPV şi hepatită C), asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienţilor oncologici, definirea şi certificarea centrelor oncologice, implementarea comisiei oncologice interdisciplinare, acces transparent şi mai rapid către tratamente antineoplazice inovativ, comunicarea adecvată şi implicarea pacientului în decizia terapeutică, dezvoltarea îngrijirilor paliative şi de hospice, oferirea de suport psiho-oncologic şi dezvoltarea reabilitării oncologice şi încurajarea participării pacienţilor la studiile clinice autorizate.

viewscnt