Camera Deputaţilor a votat marţi o lege care reglementează asistenţa medicală mobilă în România, ce vizează în principal zonele cu acoperire deficitară a serviciilor sanitare. Camera Deputaţilor a fost for decizional în cazul acestui proiect legislativ, care va fi trimis spre promulgare către preşedinte.
Noul act normativ completează Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi prevede că "asistenţa medicală mobilă are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenţie şi profilaxie, screening-ul afecţiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general şi de specialitate, precum şi livrarea medicamentelor din programele naţionale de sănătate, la domiciliu, atât pentru bolnavii cronici, cât şi pentru pacienţii cu patologii acute, beneficiari ai asistenţei medicale în regim mobil".
Potrivit noului act normativ, serviciile de asistenţă medicală mobilă se acordă cu prioritate gravidelor, copiilor şi altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenţilor medicali comunitari.
"Serviciile de asistenţă medicală mobilă sunt furnizate şi persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate şi mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum şi persoanelor care nu au card de sănătate", se arată în forma finală a actului normativ.
Asistenţa medicală mobilă va fi asigurată de către medicii de specialitate, împreună cu alt personal specializat şi autorizat, cu sprijinul lucrătorilor sociali şi asistenţilor medico-sociali ai organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii.
Un element esenţial în acordarea asistenţei medicale mobile este introducerea ambulatoriului mobil - o unitate sanitară cu caracter temporar, ce presupune transformarea unui spaţiu aflat la distanţă faţă de sediul ambulatoriului propriu-zis într-un spaţiu adecvat pentru a furniza servicii medicale în regim mobil pacienţilor.
În cadrul asistenţei medicale mobile se acordă servicii medicale prin cabinete şi unităţi medicale mobile şi prin caravane medicale, organizate în clădiri cu autorizaţie sanitară de funcţionare sau în corturi medicale special amenajate.