OMS recomandă înregistrarea tuturor cercetărilor de modificare a genomului uman

OMS recomandă înregistrarea tuturor cercetărilor de modificare a genomului uman

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) consideră că efectuarea de studii de editare a genelor umane asupra oamenilor este un demers iresponsabil pentru orice om de ştiinţă şi recomandă realizarea unui registru central de planuri de cercetare în acest domeniu pentru a asigura transparenţa.

În urma unei reuniune organizată la Geneva în decembrie, organizată după ce un om de ştiinţă chinez a spus că a editat genele a doi bebeluşi gemeni, consiliul de experţi în editare a genelor al OMS a convenit asupra unui cadru pentru a stabili standarde viitoare.

Membrii consiliului consideră că este necesar un registru central pentru toate cercetările asupra editării genomului uman, ”pentru a crea o bază de date deschisă şi transparentă a lucrărilor în desfăşurare”, şi au solicitat OMS să înceapă să organizeze imediat un asemenea registru.

”Comitetul va dezvolta instrumente esenţiale şi ghiduri pentru toţi cei care lucrează la aceste noi tehnologii pentru a asigura beneficii maxime şi riscuri minime asupra sănătăţii umane”, a spus Soumya Swamanathan, cercetător şef al OMS, citat de Reuters.

Un om de ştiinţă chinez a declarat anul trecut că a editat genele a două surori gemene.

Ştirea despre naştere au condus la o condamnare globală, parţial pentru că a ridicat spectrul etic al aşa-zişilor ”bebeluşi designeri” – în care embrionii pot fi modificaţi genetic pentru a produce copii cu caracteristici dorite.

Oamenii de ştiinţă de top şi eticieni din şapte ţări au cerut săptămâna trecută un moratoriu global asupra editării genelor a embrionilor umani, spermei şi fetuşilor – spunând că aceasta ”ar putea avea efecte permanente şi posibil dăunătoare asupra speciei”.

Conform declaraţia consiliului OMS, orice lucrare de editare a genelor umane ar trebui făcută doar pentru cercetare, nu ar trebui făcută în studii clinice umane şi ar trebui efectuată transparent.

"Este iresponsabil în acest moment ca oricine să înceapă aplicaţii clinice ale editării genomului uman”, au afirmat aceştia.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a aprobat planurile iniţiale ale consiliului. ”Editarea genelor este foarte promiţătoare pentru sănătate, dar de asemenea prezintă unele riscuri, atât medicale, cât şi etice”, a declarat el.

Comitetul a spus că vrea ca în următorii doi ani să producă „un cadru de guvernare cuprinzător” pentru autorităţile naţionale, locale şi internaţionale pentru a asigura că progresele ştiinţifice de editare a genomului umar se vor încadra între limitele etice.

viewscnt