Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) contestă proiectul Ministerului Sănătăţii cu privire la specialitatea “chirurgie orală şi maxilo-facială”, care urmează să fie disponibilă la următoarea sesiune de rezidenţiat doar la specialitatea medicină, considerând că actualele generaţii de studenţi interesate de acest domeniu ar fi discriminate şi că parcursul lor profesional va fi îngreunat.
La finalul lunii martie, 360medical.ro a prezentat un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii care prevede că, “începând cu concursul de rezidenţiat sesiunea noiembrie 2019, locurile/posturile pentru specialitatea “Chirurgie orală şi maxilo-facială”, se publică numai pentru domeniul medicină, după tematica de concurs aferentă acestui domeniu”.
Însă Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România critică proiectul.
“Prin modificările preconizate, actualele generaţii de studenţi ar fi discriminate, parcursul lor profesional fiind îngreunat în cazul în care aceştia ar dori să opteze pentru specializarea de Chirurgie orală şi maxilo-facială, întrucât, peste noapte, ar trebui să fie dublu-licenţiaţi pentru a putea deveni rezidenţi în această specializare", se arată într-un comunicat al alianţei.
În prezent, chirurgia orală şi maxilo-facială este o specializare care necesită o dublă licenţă, în medicină şi medicină dentară, aceasta fiind studiată în cadrul ambelor programe de studii.
Până acum, absolvenţii unuia dintre programele de studii de Medicină sau de Medicină dentară aveau posibilitatea de a-şi alege această specializare la examenul de rezidenţiat, fiind ulterior obligaţi să îl finalizeze şi pe celălalt până la susţinerea examenului de medic specialist.
"Modificarea propusă prin proiectul de ordin de ministru (...) solicită ca specializarea Chirurgie orală şi maxilo-facială să poată fi aleasă doar de absolvenţii deja dublu-licenţiaţi (Medicină şi Medicină dentară) şi doar prin susţinerea examenului de Rezidenţiat de la Medicină, fapt care ar defavoriza major licenţiaţii în Medicină dentară ", menţionează alianţa.
“Acest aspect ar face ca, până la finalizarea celor două programe de studii, timp de minimum 5 ani, să nu existe în mod real posibilitatea ocupării locurilor scoase de Ministerul Sănătăţii pentru specializarea Chirurgie orală şi maxilo-facială, fapt care ar duce la o lipsă acută de specialişti în acest domeniu”, mai arată reprezentanţii studenţilor.
În România, un al doilea program de studii universitare poate fi urmat doar în regim de taxă, subliniază organizaţiile studenţeşti.
Până acum, absolvenţii care alegeau specializarea Chirurgie orală şi maxilo-facială după examenul de Rezidenţiat deveneau medici rezidenţi, beneficiind de un venit propriu prin care îşi puteau asigura plata taxelor aferente parcurgerii unui nou program de studii universitare, potrivit alianţei.
“Dacă măsura propusă de Ministerul Sănătăţii va fi adoptată, licenţiaţii programelor de studii universitare Medicină şi Medicină dentară care doresc să se specializeze în Chirurgie orală şi maxilo-facială vor fi obligaţi să îşi găsească alte modalităţi de finanţare a celor cel puţin 4 ani de studiu (în cazul posibilităţii echivalării unor discipline), pentru a reuşi să obţină dreptul de practică", mai arată comunicatul.
Proiectul Ministerului Sănătăţii a fost elaborat la presiunea Comisiei Europene.
Astfel, printr-o adresă din 6 februarie 2019, Ministerul Educaţiei a transmis către Ministerul Sănătăţii o scrisoare de punere în întârziere în cauza 20118/2303 transmisă de Comisia Europeană autorităţilor române prin care se declanşază, împotriva României, o nouă acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) având ca obiect transpunerea incorectă a Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2013/55/C.
În vederea reglementării situaţiei create în ceea ce priveşte specialitatea ”Chirurgie orală şi maxilo-facială” Ministerul Sănătăţii trebuie să implementeze două măsuri.
Prima măsură este “demararea de urgenţă procedurilor privind înscrierea pentru România în Anexa V, punctul 5.1.3 ”Titlurile cursurilor de formare în medicină specializată ” la Directiva a 2005/36/CE, cu modificările şi completările ulterioare, a specialităţii de ”chirurgie orală şi maxilo-facială””.
Pentru realizarea acestei măsuri este nevoie colaborarea cu Colegiul Medicilor din România.
A doua măsură propusă este modificarea şi completarea Ordinului MSP nr.1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, “sens în care, începând cu anul 2019, accesul la formarea în specialitatea chirurgie orală şi maxilo-facială să se poată face numai prin concurs de rezidenţiat susţinut la domeniul ”medicină” de către candidaţi care deţin la acel moment atât licenţa de ”doctor medic” cât şi licenţa de ”medic dentist” sau ”doctor-medic stomatolog”, după caz”, arată referatul de aprobare al proiectului de ordin.