Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie solicită creşterea bugetului alocat asistenţei medicale primare din România la cel puţin 3,37 miliarde lei în acest an, nivel mai mare cu 72% faţă de nivelul din 2018, argumentând că medicina de familie a fost grav subfinanţată şi discriminată în ultimii ani.
Federaţia a transmis luni un document în acest sens Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finantelor, guvernului şi comisiilor parlamentare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sănătate, buget, muncă, afaceri europene şi petiţii.
“În România asistenţa medicală primară este asigurată de medicina de familie, care, în ultimii ani a fost grav subfinanţată şi discriminată. (...) Această discriminare între sectoarele sistemului medical face ca Asistenţa Medicală Primară să fie neatractivă pentru tinerii medici”, arată federaţia, într-un comunicat semnat de preşedintele interimar, Dr. Marina Pârcălabu.
Solicitarea vine în contextul în care guvernul nu a prezentat încă un proiect de buget pentru 2019 şi nu este clar la cât se vor ridica alocările bugetare pentru sănătate în acest an.
Medicii de familie au statut de liber profesionişti şi lucrează în cabinete private în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.
Veniturile cabinetelor medicilor de familie provin din plata serviciilor medicale din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, cu tarife de decontare fixe stabilite de CNAS.
“Pacienţii beneficiază gratuit de servicii medicale, Asistenţa Medicală Primară fiind cel mai accesibil segment al sistemului de sănătate pentru pacient. Astfel, considerăm că medicii de familie şi asistenţii medicali fac parte din sistemul public de sănătate, deşi lucrează în cabinete private”, arată federaţia.
“Considerăm că este neechitabil ca veniturile să nu fie similiare cu ale celorlalţi medici şi asistenţi care oferă servicii medicale în spitale şi în alte segmente ale sistemului public de sănătate, cu atât mai mult cu cât acest lucru produce dezechilibre majore în sistem, cu consecinţe greu de depăşit”, a completat federaţia.
În 2016, în România existau 11.239 de medici de familie, din care 4.773 cu grad de specialist, şi circa 20.000 de asistente medicale angajate în cabinete.
Potrivit calculelor federaţiei, venitul mediu al unui cabinet a fost, anul trecut, de 14.525 lei pe lună, considerat mult insuficient, în condiţiile în care cheltuielile minime se ridică la 25.000 lei pe lună, în medie.
“În consecinţă, pentru anul 2019, pentru a asigura o funcţionare optimă a cabinetelor de medicina familiei existente şi un venit al medicilor şi asistentelor din cabinetele de medicină de familie similar cu al personalului medical din sistemul bugetar, Bugetul Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru Asistenţa Medicală Primară ar trebui sa fie, pentru cele 11.239 cabinete X 25.000 lei/luna X 12 luni = 3.371.700.000 lei/an”, arată federaţia.
Suma reprezintă necesarul minim pentru funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în 2019, fără dotare suplimentară cu aparatură, fără renovări şi fără alte investiţii, potrivit reprezentanţilor medicilor de familie.
În 2018, bugetul alocat asistenţei medicale primare din România a fost de 1,96 miliarde lei, potrivit federaţiei.
În decembrie, Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) a anunţat că sartul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie în 2019, ce prevede o creştere de sub 5% faţă de 2018, este unul eşuat, astfel că migraţia medicilor de familie se va accentua anul viitor.