Contractele cost-volum vor deveni contracte de tip cost-rezultat, urmând să fie decontat rezultatul tratamentului, consideră preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Preşedintele CNAS a fost prezent joi la cea de a VII-a ediţie a Aspen Healthcare Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România.
"Acele contracte cost-volum se vor duce spre contracte cost-rezultat şi să decontăm rezultatul. Rezultatul, ţinând cont de condiţiile pacientului. Sigur că nu există un contract standard pe care să îl aplici tuturor", a afirmat Vasile Ciurchea, citat de Agerpres.
CNAS va încerca să impună prioritizări din diagnostic sau să stabilească criterii concrete în diagnostic, potrivit şefului instituţiei.
“Din cinci elemente necesare, probabil trei vor fi obligatorii şi două să fie la latitudinea medicului curant, ştiind că sunt atâtea boli câţi pacienţi există”, a menţionat Ciurchea.
Preşedintele CNAS a vorbit şi despre necesitatea stimulării tratamentului personalizat pentru fiecare pacient.
“Mă gândesc extrem de serios cum să conduc lucrurile spre medicina personalizată. Aici sunt comentarii că medicina personalizată va costa mult mai mult. Probabil că, pentru început, va costa mult mai mult, dar în timpul următor lucrurile se vor aşeza foarte bine şi vei deconta doar ceea ce are nevoie pacientul, fără să mai plăteşti şi lucruri care nu duc la un rezultat”, a menţionat Vasile Ciurchea.
În ceea ce priveşte laboratoarele, CNAS ar putea rămâne în contract doar cu cele care oferă performanţă.
"Dacă vorbim de analizele curente sau de buletinele de anatomie patologică, în momentul în care obţinem un buletin de anatomie patologică, atunci el trebuie să fie cert. Dacă pacientul doreşte o a doua opinie, este deja o altă problemă, dar noi încercăm să punem bază pe prima opinie şi care va trebui să fie, într-adevăr, de performanţă", a mai spus şeful CNAS.
Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă, sustenabilitate financiară şi de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.
Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP) se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.
Bugetul pe 2019 prevede că CNAS poate încheia contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat în valoare de 4,49 miliarde lei în acest an.
În aprilie, CNAS a precizat că are în derulare 41 de contracte de tip cost-volum şi alte trei de tip cost-volum-rezultat pentru 25 de medicamente din mai multe arii terapeutice.