Proiect de evaluare a politicilor publice în domeniul sănătăţii mintale din România, lansat de două asociaţii

Proiect de evaluare a politicilor publice în domeniul sănătăţii mintale din România, lansat de două asociaţii

Un proiect care îşi propune elaborarea unui raport de evaluare a politicilor publice în domeniul sănătăţii mintale din România a fost lansat miercuri de Societatea Română de Sprijin a Vârstnicilor şi a Suferinzilor cu Afecţiuni de tip Alzheimer şi Asociaţia Habilitas - Centru de Resurse şi Formare Profesională.

În prezent, politicile publice din România nu acoperă în totalitate necesarul pe care îl au persoanele care suferă de boli precum demenţa şi aparţinătorii acestora, consideră asociaţiile.

“Noi vrem să propunem un nou tip de politică publică ce va trebui să fie preluată de către autorităţile publice în vederea dezvoltării acestui sistem de întrajutorare care aparţine de drept statului. Pentru a stabili cum să fie dezvoltate, noi avem cinci workshop-uri în cinci regiuni - Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Iaşi -, (...) sunt invitaţi oameni care lucrează în domeniu, inclusiv din administraţia publică locală şi aceşti oameni de specialitate vor veni cu propunerile lor care sunt bazate pe experienţe pe care le-au întâlnit", a declara, managerul proiectului, Aurelian Nebel, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, preşedintele Societăţii de Neurologie, prof. univ. dr. Bogdan Popescu, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de lansare a proiectului, că îmbătrânirea populaţiei atrage după sine un procent din ce în ce mai mare de oameni care suferă de declin cognitiv, de boala Alzheimer în stadiul demenţial sau de alte forme de boli neurodegenerative care asociază demenţa.

"Trebuie acţionat pe mai multe linii - o primă linie este cea de prevenţie şi aceasta trebuie să fie o politică de sănătate publică ce se poate face pentru a preveni apariţia demenţei sub diferitele ei forme - Alzheimer, demenţa vasculară sau alte boli neurodegenerative.", a afirmat prof. univ. dr. Bogdan Popescu.

“Un lucru important este identificarea la timp, tratarea, prevenirea faptelor de risc vascular. (...) Trebuie făcute eforturi la nivelul reţelelor psihiatrice, neurologice pentru a preveni şi trebuie făcut şi un efort de educaţie la nivelul populaţiei, pentru că întâlnim situaţii în care se percepe ca normal ca cineva în vârstă să nu mai funcţioneze cognitiv”, a completat specialistul.

O altă linie de acţiune după diagnosticare este tratamentul corect, iar în fazele severe ale bolii trebuie să existe posibilitatea de instituţionalizare.

"Numai în felul acesta, atât printr-o adaptare legislativă, cât şi prin efortul comunităţilor locale de a găsi soluţii la probleme, putem avea un progres pe această linie", a spus medicul.

Principalele obiective ale proiectului "Sănătatea mintală - prioritate pe agenda publică!" vizează elaborarea unei metodologii şi a unui raport de evaluare a politicilor publice în domeniul sănătăţii mintale, crearea unui Centru de Dialog Social care să consolideze conlucrarea dintre ONG-uri, parteneri sociali şi autorităţile publice din domeniul sănătăţii mintale şi cel sociomedical, participarea activă a 150 de persoane la cinci ateliere de lucru regionale (Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara), în vederea creşterii implicării acestora în formularea şi îmbunătăţirea politicilor publice din domeniul sănătăţii mintale.

Valoarea totală a proiectului este de circa 932.000 lei.

viewscnt