Plenul Senatului a adoptat un proiect de lege ce prevede că numărul locurilor pentru rezidenţiat urmează să fie egal cu numărul absolvenţilor de la facultăţile de medicină din România. Proiectul mai prevede că examenul de rezidenţiat va fi organizat în fiecare an în a treia duminică a lunii noiembrie de către Ministerul Sănătăţi, fără a mai fi nevoie de semnătura ministrului Educaţiei, un motiv de blocaj al examenului din acest an.
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparţine mai multor senatori şi deputaţi din PSD, PNL, PMP, şi UDMR, fiind adoptată în unanimitate.
Comisia pentru sănătate publică şi comisia pentru învăţământ au hotărât să adopte un raport comun suplimentar de admitere cu amendamente admise.
Wiener Adrian, liderul senatorilor USR, a afirmat, în plenul Senatului, că „amendamentele introduse îşi propun să rezolve o criză”.
„Cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate”, prevede proiectul.
Un alt amendament care a fost respins în comisia pentru sănătate, a fost ulterior, admis în plen, cu 53 de voturi „pentru” şi 12 împotrivă.
Amendamentul prevede că Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi posturi, prin concurs naţional, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicină de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale.
În 2019, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii.
Un alt articol prevede că medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi care ocupă prin concurs posturi de asistent de ceretare ştiinţifică, efectuează pregătirea în afara normei de bază cu păstrarea tuturor drepturilor de rezident.
Potrivit proiectului, începând cu seria de rezidenţi din noiembrie 2020, examenul de specialitate poate fi susţinut în termen de maximum 3 ani de la data încheierii programului de pregătire, iar proba scrisă va consta din subiecte unice pe ţară, având o pondere de 50% din media probelor de examen, deoarece perioada de maxim 5 ani a fost considerată îndelungată, inclusiv de către Colegiul Medicilor din România, relatează Mediafax.
Medicii specialişti pot obţine certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de şase luni în cabinete de medicină de familie, nominalizaţi de Ministerul Sănătăţii.
Medicii rezidenţi care au finalizat pregătirea în rezidenţiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi încadraţi cu contract individual de muncă în unităţi sanitare publice, inclusiv în cabinete medicale individuale, în funcţie de specialitatea în care s-a efectuat pregătirea de rezidenţiat şi sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă. Încadrarea se va face pe funcţie de medic, cu salarizarea corespunzătoare de rezident ultimul an, în funcţie de specialitatea de confirmare.
Proiectul a fost adoptat de Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.
În 4 octombrie, ministrul Sănătăţii a anunţat că examenul de rezidenţiat din acest an se amână cu trei săptămâni, fiind reprogramat din 17 noiembrie în 8 decembrie. Ulterior, ministrul a afirmat că nu exclude o nouă amânare.
Ministerul Sănătăţii a publicat trei proiecte de ordine ce cuprind metodologia pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, cuantumul taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat şi stabilirea specialităţilor deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice.
Totuşi, înainte de organizarea examenului de rezidenţiat mai este nevoie de patru ordine de ministru (în afară de cele trei ordine menţionate):
- un ordin al ministrului Sănătăţii cu unităţile şi specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat pe post;
- un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei cu cifra de şcolarizare pe domenii şi specialităţi;
- un ordin al ministrului Sănătăţii cu numărul de locuri şi posturi pe domenii şi specialităţi stabilit defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie, în funcţie de capacităţile de pregătire pe specialităţi ale acestora;
- un ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii pentru desemnarea comisiei centrale de rezidenţiat, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Educaţiei şi ai universităţilor de medicină şi farmacie din România.
Două dintre aceste ordine trebuie semnate şi de ministrul Educaţiei – post neocupat în prezent în cadrul Executivului.