În luna aprilie, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, anunţa o "reorganizare" a comisiilor de specialitate din cadrul instituţiei, motivul invocat fiind corelarea comisiilor cu specialităţile medicale. Tot atunci, ministrul afirma că urmează să fie create grupuri de lucru "transversale", care să includă medici din mai multe specialităţi atunci când este nevoie. Proiectul de reorganizare a comisiilor a fost finalizat de Ministerul Sănătăţii şi prevede desfiinţarea mai multor comisii actuale, dar şi înfiinţarea uneia noi.
Astfel, un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii urmează să înlocuiască ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1202/2017 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea comisiilor şi subcomisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii).
Proiectul prevede că Ministerul Sănătăţii va avea, ca organisme consultative, comisii de specialitate (cu corespondent în nomenclatorul de specialităţi medicale), subcomisii şi grupuri tehnice de lucru multidisciplinare (grupurile "transversale" de care amintea ministrul Sănătăţii).
Aceste grupuri tehnice de lucru sunt doar o nouă denumire pentru comisiile de specialitate multidisciplinare, existente în legislaţia actuală.
Actul normativ prevede înfiinţarea a 57 de comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, faţă de 59, cât există în prezent. De asemenea, vor exista şi 12 subcomisii (în cadrul unora dintre comisii).
COMISII DESFIINŢATE ŞI COMISII NOI
Din cele 59 de comisii existente în prezent, trei urmează să se desfiinţeze: comisia de medicină alternativă, comisia de paliaţie şi comisia de transfuzii.
Aceste vor fi înlocuite de subcomisii: una pentru paliaţie în cadrul comisiei de oncologie, o subcomisie de medicină alternativă va funcţiona la comisia de medicină de familie, iar o subcomisie de transfuzii - la comisia de hematologie.
De asemenea, proiectul prevede crearea unei noi comisii de specialitate: comisia de hematologie pediatrică.
În rest, reorganizarea se rezumă la redenumirea unor comisii: "comisia de farmacologie clinică, toxicologie şi toxicodependenţă" devine "comisia de farmacologie clinică", iar "comisia de medicină de urgenţă şi dezastre" este redenumită "comisia de medicină de urgenţă".
Comisiile de specialitate, subcomisiile şi grupurile tehnice de lucru multidisciplinare sunt subordonate ministrului sănătăţii.
Potrivit proiectului, comisiile de specialitate sunt organisme consultative cu corespondent în nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice, care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific, profesional şi metodologic asistenţa medicală.