România a înregistrat anul trecut 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi

România a înregistrat anul trecut 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi

România a înregistrat anul trecut 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi, potrivit datelor Programului Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.

Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în Bucureşti (822 de cazuri), Iaşi (599 de cazuri) şi Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află judeţele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) şi Sălaj (90 de cazuri).

În ceea ce priveşte tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri, dintre care 5 au fost recidive.

La fel ca în cazul adulţilor, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti (64 de cazuri), urmat de judeţele Teleorman (49 de cazuri) şi Maramureş (32 de cazuri).

Ministerul Sănătăţii a lansat joi, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, un program de screening pentru tuberculoză la nivel naţional, finanţat din fonduri europene, pe care îl consideră cel mai amplu derulat până acum.

Un raport oficial publicat recent arată că numărul de cazuri noi de tuberculoză din România s-a redus cu un sfert între 2012 şi 2017, de la 13.874 la 10.377.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat ghidurile privind tratamentul pentru tuberculoza rezistentă la mai multe medicamente (MDR-TB).

Până acum, un diagnostic MDR-TB a însemnat începerea unui plan de tratament de doi ani pentru pacienţi. Noile recomandări ale OMS pentru tratamentul MDR-TB implică medicamente mai sigure şi mai eficace, cu şanse reduse de efecte secundare severe şi un nou regim de tratament pentru creşterea eficacităţii.

Potrivit OMS, diagnosticarea corectă şi rapidă a TBC este esenţială. Cu cât este diagnosticat mai devreme un pacient, cu atât mai rapid poate începe tratamentul, uşurând suferinţa şi prevenind transmiterea ulterioară a bolii.

Noul raport arată că doar peste jumătate din toţi pacienţii noi notificaţi de TB au fost testaţi folosind teste de diagnoză rapidă recomandate de OMS.

Pentru a îmbunătăţi diagnosticul şi a asigura abordarea adecvată a tratamentului, este de asemenea important să existe o capacitate la nivel de ţară de a detecta rapid TB rezistente la mai multe medicamente, potrivit OMS.

viewscnt