România va avea un registru al riscurilor pentru sănătate generate de factori de mediu, prin care pot fi transmise în timp real informaţii despre accidente ecologice sau temperaturi extreme

România va avea un registru al riscurilor pentru sănătate generate de factori de mediu, prin care pot fi transmise în timp real informaţii despre accidente ecologice sau temperaturi extreme

România va avea un registru naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu, numit ReSanMed, care reprezintă o platformă informatică prin care pot fi transmise în timp real informaţii despre incidente, avarii, accidente ecologice sau temperaturi extreme.

Înfiinţarea ReSanMed a fost aprobată vineri în şedinţa de guvern, la propunerea Ministerului Sănătăţii.

“Practic, ReSanMed va include înregistrări de date privind cazuri de boală care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degerături, insolaţii), boli asociate modificării factorilor de mediu (precum methemoglobinemie acută infantilă, guşă endemică prin carenţa de iod), notificări incidente/avarii si accidente majore care pot induce boli asociate”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Înfiinţarea ReSanMed este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu factorii de mediu, consideră iniţiatorii proiectului.

“Registrul va ajuta în identificarea şi punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autorităţile locale în cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme”, arată ministerul.

De asemenea, ReSanMed va asigura accesul la informaţie a publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident prin transmiterea informaţiilor şi  măsurilor de siguranţă necesare protejării sănătăţii şi a bunurilor.

ReSanMed va fi administrat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

viewscnt